Aftenposten fjernet VG som kilde

Ga kred til NTB for noe de ikke hadde gjort.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det er fredag og VG slår opp over to sider at regjeringen utvider pappapermen med to uker. Det hele bygger på en lekkasje fra statsbudsjettet.

Droppet kilden

Tidlig på morgenen tar NTB tak i saken. Klokka 06:42 sender byrået en kort melding om nyheten og siterer VG umiddelbart etter første avsnitt. Fra meldingen er sendt ut går det åtte minutter før landets største avis har publisert NTB-meldingen. Men i Aftenpostens versjon finnes det ingen henvisninger til VG. Snarere står det å lese at det er NTB som står bak avsløringen.

– Lurer på hvorfor @aftenposten aktivt har tatt bort NTBs sitering av VG i denne saken, og satt inn NTB selv, spør Lars Molteberg Glomnes på Twitter. Det er han som har skrevet artikkelen i VG.

Det lurer også flere andre på i sosiale medier. ABC Nyheter har for eksempel klart å få fram at det er VG som står bak avsløringen.

– Dette er en glipp, sier digitalredaktør Skjalg Engebø i Aftenposten. Feilen ble rettet noen timer senere.

Brudd på egne regler

En aktiv glipp i så fall. Og et brudd på det Engebø karakteriserer som veldig tydelige interne rutiner i Aftenposten.

– Vi har som policy å sitere primærkilden. Og gjerne dyplenke dersom artikkelen er publisert på nett. Vi retter med en gang vi blir gjort oppmerksomme på dette, sier Engebø.

Og om glippen var aktiv, mener han det må basere seg på en misforståelse og at det ikke ligger noen vonde intensjoner bak.

Powered by Labrador CMS