– Jeg er fornøyd med omsider å få en anerkjennelse av hvordan Arendals Tidendes eiere ignorerte den redaksjonelle friheten til både redaktør og journalister, skriver Grete Helgebø.
– Jeg er fornøyd med omsider å få en anerkjennelse av hvordan Arendals Tidendes eiere ignorerte den redaksjonelle friheten til både redaktør og journalister, skriver Grete Helgebø.

Arendals Tidende-saken endte med forlik: – Riktig av meg å ta kampen

Arbeidsgiver erkjenner flere feil i behandlingen av tidligere redaktør Grete Helgebø.

Publisert Sist oppdatert

– Rettsprosessene har vært tøffe å stå i, men alternativet mener jeg var direkte farlig. Det ville betydd å godta at eierne av en avis kan tråkke på redaktørfriheten, gjennomføre permitteringer uten drøftinger og dele personlige opplysninger om en ansatt i pressen, skriver Grete Helgebø til Journalisten.

– Derfor var det riktig for meg å ta kampen, og verdt det i etterkant.

Det er to og et halvt år siden hendelsene som skulle føre til en smått komplisert rettsprosess mellom Helgebø og tidligere arbeidsgiver Arendals Tidende, en prosess som gikk hele veien opp til Høyesterett og så tilbake til tingrettsnivå igjen.

Før den endte i et forlik der arbeidsgiveren erkjenner inngrep i redaktørfriheten, deling av personlige opplysninger og flere andre feil.

Saksøkte egen avis

Da pandemien traff Norge, var Helgebø ansvarlig redaktør i avisa Arendals Tidende. Men på kort varsel ble alle redaksjonelt ansatte permittert, uten at Helgebø ble involvert. Selv mente hun at hun i realiteten ble avsatt.

Høsten 2020 kunne Journalisten fortelle at Helgebø, med advokathjelp fra Norsk Journalistlag (NJ), gikk til sak mot arbeidsgiveren.

Og Helgebø vant fram i tingretten. Men det var før det ble oppdaget prosessfeil i måten meddommerne hadde blitt plukket ut til saken. Til slutt avgjorde Høyesterett at saken måtte få ny behandling i tingretten.

Erkjenner flere feil

Saken var berammet - igjen - i Agder tingrett i slutten av august, men i mai nådde partene forlik, har Agderposten omtalt.

Et forlik som innebærer en rekke erkjennelser fra Nye Arendals Tidende:

At det var feil og et inngrep i redaktørfriheten da daglig leder og styreleder permitterte alle redaksjonelt ansatte og konstituerte ny redaktør, at Helgebø som redaktør skulle vært mer involvert i permitteringene, samt at personlige opplysninger om redaktørens graviditet og sykemelding ikke skulle vært gitt til pressen.

– Ignorerte den redaksjonelle friheten

– Jeg er fornøyd med omsider å få en anerkjennelse av hvordan Arendals Tidendes eiere ignorerte den redaksjonelle friheten til både redaktør og journalister, skriver Helgebø, som i dag jobber som journalist i Agderposten.

Hun beskriver støtten fra Norsk Journalistlag og advokat Elin Nykaas som strålende.

– Likevel er det tungt å stå i en over to år lang rettsprosess. Jeg har gjort det klart at jeg er villig til å se bort fra økonomiske krav, både i forhandlinger og under rettssak, så lenge inngrepet mot pressefriheten blir anerkjent. Hadde eierne av avisa kommet med disse innrømmelsene for to år siden ville prosessen selvfølgelig blitt vesentlig enklere for oss alle, avslutter Helgebø.

I forliksteksten står det også:

«Helgebø vil ikke ta kontakt med eller oppfordre media til å skrive om forliket, men kommer ikke til å holde noe tilbake hvis hun blir spurt.»

Styreleder og daglig leder Odd Bjørn Jensen har tidligere kommentert forliket slik overfor Agderposten:

– Vi er fornøyd med at saken er forlikt. I forliket anerkjenner vi at permitteringsprosessen i starten av pandemien kunne vært håndtert mer ryddig. Som for store deler av næringslivet var det en kaotisk periode for oss. Forliket er uten noen form for økonomisk kompensasjon til Helgebø.

  • Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.
Powered by Labrador CMS