Julegløgg-hilsen fra Kongo ble for sterk

Uenighet i Agder Journalistlag, men flertall setter foten ned for julegløgg-hilsen fra Moland og French. Det samme gjør VG.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Fredag samles mediefolk i Kristiansand til den årlige julegløgg-tilstelningen i regi av VGs lokalkontor og Agder Journalistlag (AJ). Tradisjonen ble opprinnelig startet som VGs julegløgg, av nå pensjonert VG-journalist Oddleiv Moe. Etter at også VG måtte stramme inn på kostnadene for noen år siden, fortsatte julegløggen som et samarbeid med AJ.

Arrangementet i VGs lokaler i Kristiansand inkluderer en tradisjonell basar med utlodning av en rekke mer eller mindre kuriøse premier. Inntekten går til Frelsesarmeens julegryte.

I år inkluderte premielisten et helt spesielt bidrag, nemlig en håndskrevet hilsen fra de to drapsdømte nordmennene Tjostolv Moland og Joshua French:

Mad Mike og John Hunt

«Til VG Kr.sand. Kos dere med julegløgen, og litt attått. Tjostolv Moland aka Mad Mike/Joshua French aka John Hunt. PS Mange hilsner til Nilas og Frelsearmeen». Brevet er signert Joshua French.

Styret i AJ er delt, men flertallet har besluttet å droppe utlodningen av den noe spesielle basarpremien. AJ oppfordrer hvert år medlemmene til å bidra med premier til basaren, i form av gjenstander med tilknytning til saker journalistene har jobbet med gjennom året. Oppfordringen har også gått til lokale journalister som har dekket Moland/French-saken i Kongo.

– Hilsenen kom i posten til oss, og jeg kjenner ikke til hvem som har sendt den, sier leder av AJ, Anne Berit Larsen, NRK Sørlandet.

– Var en glipp

Det kan VGs journalist i Kristiansand, Fridtjof Nygaard, oppklare. I forkant av julegløggen er det klart at VG-ledelsen har nektet sitt lokalkontor å lodde ut den håndskrevne lappen fra Moland og French.

– Det var en glipp fra min side. Det burde ikke skjedd. Men som så mange andre journalister er vi i Agder opptatt av Kongo-saken, og Moland er jo fra Agder. Det var mitt initiativ å spørre VGs folk der nede om det kunne være ting som kunne brukes i julegløgg-utloddingen vår. Dermed fikk jeg formidlet denne hilsenen fra Moland og French, gjennom en av VGs medarbeidere i Kongo, forteller Nygaard.

Han innså at saken var såpass spesiell at den burde diskuteres, og sendte derfor papiret videre til styret i AJ.

Hører på sjefen

– Noen i AJ-styret mente det var uproblematisk å bruke hilsenen, mens andre mente det motsatte. Derfor tok jeg også opp spørsmålet med min egen sjef, reportasjeleder Kjersti Sortland. VG-ledelsen var ikke informert om hilsenen fra Moland og French. Sortland sa umiddelbart at det ikke ville være passende å bruke den. Jeg hører på sjefen min, og er på linje med flertallet i AJ-styret. Vi må ta hensyn til vårt eget omdømme og oppfatningene ute blant publikum. Så nå er den håndskrevne lappen innelåst, sier Nygaard.

Styret i AJ har etter det Journalisten forstår vært svært lite lysten på at den interne uenigheten skulle bli kjent. AJ-leder Larsen bekrefter at flertallet, etter kontakt via mail, har vedtatt å ikke bruke Moland/Frenchs hilsen som basarpremie på dagens julegløgg.

– Lang og god debatt

– Jeg har ikke kjent til VGs beslutning. Deres avgjørelse ville jo uansett gjort det vanskeligere for AJ å bruke en slik premie. Vi hadde en lang og god debatt i styret. Jeg syntes det var hyggelig av Moland og French å sende en slik hilsen. Vi har snakket med Molands mor, som ikke hadde noen motforestillinger mot at vi brukte den i utlodningen, sier Larsen.

Hun understreker at VG/AJs julegløgg er en hyggelig samling, uten noe faglig innhold.

– Vi har en utlodning, som hvert år gir noen tusen kroner til Frelsesarmeen. Gevinstene er vanligvis bare noe tull, som en brukt skrivemaskin eller en gjenglemt jakke. I år er førstepremien en halvmeter av båndet Kongen skar over da han åpnet ny E18 på Sørlandet i høst. Men flertallet i AJs styre fant ut at dette ikke var tidspunktet til å bruke hilsenen fra Moland og French i humoristisk sammenheng. Spesielt dagen før en eventuell ny dødsdom, forteller AJ-lederen.

Powered by Labrador CMS