Kjell Inge Røkke fra pressekonferanse på Månefisken i 2008. Foto: Kathrine Geard
Røkke i strupen på DN
Slakter avisens dekning i årsrapporten.
I Aker ASAs årsrapport for 2013 bruker styrets leder Kjell Inge Røkke ni sider til å reflektere over året selskapet har tilbakelagt. Og en ting mangemilliardæren har sett komme og gå gjennom året er spørsmål fra journalister og oppslag i avisene.
Særlig har han bitt seg merke i Dagens Næringslivs artikler i fjor, og til dels i år, om Akers utleie av skipet Aker Wayfarer til Aker Solutions. I sin redegjørelse skriver Røkke at artikkelserien gir ham assosiasjoner til tv-serien «Dead famous DNA». Og særlig programmet hvor et hårstrå fra Elvis Presley analyseres.
«I mitt hode gjør programmet det enklere å forstå hvordan medier kan spinne de rareste historier.»
Programmet slår fast at det ikke var livsstilen til rockekongen som førte til hans død, men en arvelig muskelsykdom. Ifølge VG, skriver Røkke, forklarer programlederen at han er sikker på at det Elvis’ DNA selv om det ikke kan bevises eller forsikres.
Tynt grunnlag
«Uansett hvor tynt faktagrunnlaget er, kommer de rareste historier og påstander ut i medier. Forutinntatte journalister og eksperter med tilgang til trykksverte er en farlig kombinasjon», skriver Røkke og bringer oppmerksomheten tilbake til DNs artikler.
I en av artiklene slås det ifølge Røkke fast gjennom intervju med tre professorer at det er skjedd en ulovlig verdioverføring fra Aker Solutions til Aker. Dette mener Røkke ble tilbakevist både i 2009 og i år igjen.
Les DN.nos klippversjon av artikkelen her.
Ifølge Røkke er essensen i artikkelserien at Aker skal ha «robbet» Aker Solutions for 300 millioner kroner. Og at han som styreleder er hjernen bak dette.
Milliardæren skriver at dersom avisens fremstilling inneholder et snev av sannhet, så skal han våren 2009 ha overbevist administrasjonen i Aker om at det skal lures penger ut av Aker Solutions. Styremedlemmer i Aker skal villedes og ledelsen i Aker Solutions manipuleres. Røkke skriver videre at han da måtte ha holdt tilbake informasjon for finansielle rådgivere og lurt juridiske rådgivere.
Lite eller stort?
«Kort og godt: Jeg har trukket i skjulte tråder og fått et 50-talls ledere, styremedlemmer og rådgivere til å opptre som mine marionetter - bare for at jeg skal øke min likningsformue med 1-2 prosent.»
«Dette er tull og tøys - fra ende til annen. Med nok rosa papir og trykksverte tror enkelte journalister i DN at griser flyr.»
1 til 2 prosent høres kanskje lavt ut. Og spesielt i Røkkes verden, men det blir mye når ligningsformuen i 2012 var ifølge E24 på over 9 milliarder kroner.
I en annen sak, hvor Aker endte med å få forelegg på 51 millioner kroner fra Økokrim etter at selskapet brøt innsidehandelsbestemmelsene, gir Røkke avisen kudos.
«Dette er en sak hvor DNs journalist stilte relevante spørsmål, og vi i Aker må ta de ubehagelige konsekvensene. Man blir husket for overskrifter, men det er ikke de som definerer en. Det er hvordan man takler overskrifter som definerer en.»
Journalisten har bedt om kommentar fra sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv i anledning Røkkes utblåsning. Vi har så langt ikke mottatt svar.