Derfor publiserte de ikke navnene
Dagbladet valgte å publisere to av navnene. Klassekampen skrev om anonymisering og opprettholdt den, mens VG viser til faktafeil.
Onsdag publiserte Samtiden et mer enn tjue sider langt essay forfattet Ahmed Fawad Ashraf om hvordan mediene håndterte bortføringen av og senere drapet på hans søster Faiza. I Samtiden navngir Ashraf flere journalister.
Les også: Jens Brun Pedersens blogg: «Varsomhet i valget av medieaktører»
Kristina Nilsens blogg: «Beleiret av sine egne»
To navn
Mange av journalistene svarer onsdag på tiltale her i Journalisten, men da essayet ble omtalt i VG, Dagbladet og Klassekampen på tirsdag, var det kun Dagbladet som navnga noen av de aktuelle journalistene. De andre anonymiserte dem.
Over sin tre sider lange dekning i Dagbladet blir to av journalistene navngitt. Dette er VGs Nilas Johnsen og Kadafi Zaman i TV 2, de andre journalistene anonymiseres. Deriblant Dagbladets egen journalist Eiliv Frich Flydal.
– Vi har navngitt to reportere, men vi syntes det er mest interessant å høre hva slags holdninger de andre redaksjoner har til det, og der har vi intervjuet andre og oss selv. Det er flere som blir nevnt, men vi har valgt å navngi de to som får krassest kritikk. Og det er også disse to som har sagt ja til å stille i debatten på fredag, sier nyhetsredaktør Alexandra Beverfjord i Dagbladet.
Fakta
Ashraf kritiserer tre navngitte journalister i VG, men i egen avis tirsdag er ingen av navnene på trykk.
Avtroppende sjefredaktør Bernt Olufsen har valgt å fronte VGs dekning av omtalen som ansvarlig for VGs redaksjonelle virksomhet. Han forteller at avissidene på tirsdag var ment som en anledning for Ashraf til å komme ut med essensen i sine erfaringer, og å komme med kritikk. Noe Olufsen også mener VG må tåle.
– Men hvorfor valgte dere å anonymisere journalistene?
– Det har sammenheng med at vi mener opplysningenes karakter ikke stemmer, sier han.
Olufsen sier til Dagsrevyen at det blant annet ikke er riktig at familien fikk flere sms-er fra et halvt dusin VG-journalister, slik Ashraf hevder i sitt essay. Sjefredaktøren holder på at deres korrespondanse gikk gjennom familiens talsmann, advokat Harald Stabell.
Laug
Klassekampen hadde tirsdag en dobbeltside om kritikken fra Ashraf. Onsdag kritiserte tidligere redaktør i Journalisten og av Etter Børs i DN, nå fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk (IJ) Trygve Aas-Olsen mediene for å anonymisere journalistene som får kritikk.
Kulturredaktør Sarah Sørheim i Klassekampen forteller at det var hun som tok avgjørelsen om å anonymisere. Hun forklarer at det ikke ligger noen prinsipiell avgjørelse bak, men heller en praktisk vurdering.
– Vi kontaktet redaktør Helje Solberg.
Sørheim, som snart tar over ledelsen i DNs Etter Børs-redaksjon, sier hun er enig i at pressen fremstår som et laug når de anonymiserer journalister som blir utsatt kritikk og heller lar redaktørene tale deres sak. Hun sier at de godt kunne presset på litt hardere for heller å få journalistene i tale, fremfor redaktørene.
– Vi kan ta selvkritikk på at vi selv fulgte oppskriften mediene alltid bruker, ved å la redaktørene tale. Og jeg kan forstå kritikken. Mediene har etiske diskusjoner internt, disse burde vi heller tørre å ta i full offentlighet siden vi krever så stor åpenhet av alle andre.