Illustrasjon: Birgit Dannenberg

Boikotter Aller Media

Alle journalistorganisasjonene i Norden samlet mot vederlagsfri viderebruk av frilansstoff.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dansk Journalistforbund (DJ) er i konflikt med Aller Media om betingelsene for frilansjournalister og -fotografer. Konflikten berører også norske Aller-ansatte, ettersom en del av stoffet i de norske Aller-publikasjonene er oversatt fra dansk. Det kommer trolig kjennelse i dag i en voldgiftssak som omhandler deler av uenigheten mellom partene. (Oppdatert: Saken er utsatt til søndag 28. februar på grunn av at dommeren er blitt syk)

Ifølge DJ har Aller Media gjentatte ganger siden januar 2007 forsøkt å presse dårligere leveringsvilkår på sine frilansere. Det danske forbundet oppfatter dette som et brudd på den gjeldende kollektivavtalen om opphavsrett, videreutnyttelse av stoff og betaling for bruken.

DJ har lagt ut informasjon om konflikten med Aller på sine hjemmesider.

NJ følger med

Norsk Journalistlag følger nøye med i utviklingen i Danmark.

– Frilansere som har nektet å undertegne disse dårlige avtalene har også mistet sine oppdrag for Aller Media og lider store inntektstap. Avtalen er viktig for å sikre at Aller Media ikke kan bruke frilanseres stoff flere ganger og i flere medier uten å betale. Dette handler om frilansernes muligheter til å selge stoffet sitt og skaffe seg inntekter i et tøft marked. Det er avgjørende også for NJs medlemmer i Aller Norge at Dansk Journalistforbund ikke taper denne kampen, sier NJs nestleder Thomas Spence.

Den danske avtalen utløper 1. mars, og DJ ønsker å fornye den. Aller krever imidlertid lavere frilanssatser og vederlagsfri viderebruk av stoffet. Som følge av uenigheten varslet DJ 28. januar blokade mot Aller fra avtalens utløp.

Dette innebærer at frilansmedlemmene ikke får utføre oppgaver som normalt ivaretas av fast ansatte i Aller-konsernet. Frilansmedlemmer som driver som selvstendig næringsdrivende er unntatt fra blokaden.

Voldgiftssak

Parallelt har DJ innledet en voldgiftssak mot Aller Media om tolkningen av den gjeldende avtalen. Et hovedspørsmål er hvem den gjelder for. DJ mener alle frilansere, mens Aller fastholder at den ikke omfatter selvstendig næringsdrivende frilansere. Forhandlinger mellom partene har ikke ført fram.

Den danske Arbeidsretten ga DJ medhold i en tilsvarende konflikt i august 2007. DJ ønsker nå å få en ny overenskomst eller kollektiv leveringsavtale på plass så raskt som mulig, for å sikre interessene til frilansmedlemmene som jobber for Aller.

– Hvis det lykkes for Aller å presse frilanserne, så er vi de neste, lød det ifølge DJs rapport på et møte for fast ansatte, redaksjonelle medarbeidere i Aller Media 10. februar.

– Ikke underbetalt

Konsernsjef Pål Thore Krosby i Aller Media, skriver blant annet følgende i et innlegg hos Mediawatch. dk:

«Vi har alltid og vil fortsette med å betale en ordentlig pris for det vi kjøper. Men det er unektelig litt vanskelig å få virkeligheden til å passe med DJs beskrivelse av de selvstendige som underbetalte løsarbeidere.»

Krosby viste til at enkelte av Aller-frilansere tjener opptil en og en halv million kroner i året.

Nordisk støtte

1. februar var lederne for de nordiske journalistforbundene samlet i Oslo for å diskutere situasjonen i Danmark. DJ har full støtte fra Norsk Journalistlag og de andre forbundene i konflikten med Aller, bekrefter NJ-leder Elin Floberghagen.

Her hjemme har Hjemmet Mortensen gjort flere forsøk de siste årene på å inngå en gjenbruksavtale med frilanserne, slik at innholdet kan brukes på flere plattformer.

– Må ikke journalistforbundene tilpasse seg en moderne, digital verden med rask flyt av redaksjonelt stoff, slik Aller og andre arbeidsgivere argumenterer med?

– Jo, og det gjør vi da også. Vi er enig i at verden utvikler seg. Vi er for gjenbruk av stoff, for eksempel på nett. Men det skal skje mot betaling og med en avgrensning av hvem som kan bruke stoffet. Vi kan gjerne diskutere beløp og betingelser. Dette er også DJs politikk, sier Floberghagen.

Høy frilansandel

Hun legger til at de danske Aller-publikasjonene har en mye høyere andel frilansere enn de norske.

– 700–800 frilansere jobber for dem, og de utgjør opptil 75 prosent av alle som produserer stoff for de ulike redaksjonene. Vi vil gjøre alt for å forhindre en så lav andel fast ansatte i norske redaksjoner, sier NJ-lederen.

Floberghagen og Spence viser til at Aller-konflikten gjenspeiler en løpende dragkamp mellom ledelse og redaksjonelle medarbeidere i mediebedrifter over hele Europa. NJ frykter at dårlige vilkår for frilansere skal føre til dårligere vilkår også for fast ansatte.

Powered by Labrador CMS