Senator Bernie Sanders topper flere meningsmålinger om hvem som skal bli demokratenes presidentkandidat. Tirsdag venter USA på resultatene fra nominasjonsvalget i Iowa.

Ikke bare Trump:
Også Bernie Sanders har problemer med pressen

Mediekritikk fra venstresidens kandidat.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fire år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den sittende amerikanske presidentens holdning til pressen er godt kjent og grundig beskrevet, ikke minst av presidenten selv.

Det tar tid å scrolle seg gjennom alle Twitter-meldingene der Donald Trump har brukt uttrykket «Fake news». Eller har kalt New York Times, eller pressen generelt, for «enemy of the people».

Men mediene får gjennomgå også hos en som står diametralt motsatt fra Trump i de fleste politiske spørsmål: Bernie Sanders.

Kritikk fra venstre

Det er ikke mer enn noen måneder til Trump stiller til gjenvalg for fire nye år som president, og Vermont-senator Sanders, som beskriver seg selv som en «demokratisk sosialist» gjør det sterkt på meningsmålinger om hvem som bør bli Demokratenes motkandidat.

Lite forener de to godt voksne politikerne, men på ett felt har de og deres bevegelser noen felles høner å plukke:

Også Bernie Sanders og hans valgkampstab stiller seg tidvis svært kritisk til amerikanske «mainstream»-medier.

Der Trump stadig påberoper seg at den massive medieomtalen er en «witch hunt!», er apparatet rundt Sanders opptatt av det de oppfatter som fortielse og distraksjon for å underspille styrken i folkebevegelsen bak Vermont-senatoren:

– Det ser ut som det finnes en direkte sammenheng mellom medieomtalen av meningsmålinger og Sanders' resultat i målingene. Jo bedre han gjør det, desto mindre omtale får målingen. Og jo verre han gjør det i en annen, desto mer blir den omtalt, har Sanders-rådgiver Jeff Weaver uttalt.

Bunnlinjen for kritikken er at amerikanske mediehus og journalister, bevisst og ubevisst, jobber for å beskytte storkapitalens interesser.

Ut mot CNN

«Mediene vil ikke at du skal fokusere på eller snakke om Biden og hans gammeldagse agenda. De vil at du skal fokusere på konstruerte kontroverser som tar oppmerksomheten vekk fra det dette nominasjonsvalget egentlig handler om. Vi vinner hvis vi holder fokus», skrev en annen Sanders-rådgiver, David Sirota, nylig på Twitter.

Da hadde CNN skapt store diskusjoner med en sak om at Sanders, ifølge anonyme kilder, hadde fortalt motkandidat Elizabeth Warren at han ikke trodde en kvinne ville klare å vinne presidentvalget mot Trump.

Både innholdet i artikkelen, timingen like opptil en debatt mellom kandidatene, og CNNs framstilling av saken under selve debatten har fått kritikk også fra annet hold enn Sanders-leiren.

Mediekritiker i staben

Den tidligere journalisten og radioprogramlederen Sirota ble ansatt som rådgiver og taleskriver for Sanders' valgkampstab i mars i fjor.

Ifølge New York Times går jobben hans ut på å «minne Sanders på hvorfor han misliker nyhetsmediene».

I et intervju med avisa beskriver Sirota forskjellen på kritikken fra Trump og Sanders:

– Bernie argumenterer for at medienes eierskapsstruktur gjør dem mindre interessert i å ta opp virkelig relevante temaer. Trump sier at mediene, som institusjon, er ondskap og burde vært fjernet, sier Sirota.

Milliardær-eiere

Sanders har selv knyttet medieomtale om egen person opp mot at mange amerikanske mediehus er eid av noen av klodens største konserner og rikeste mennesker.

Bernie Sanders i Iowa 2. februar.

I to taler på samme dag i høst nevnte Sanders at han har stilt krav til at Amazon økte minstelønna for arbeidere, og at selskapet burde betale mer i føderale skatter.

«Og så lurer jeg på hvorfor Washington Post, som er eid av Amazon-eier Jeff Bezos, ikke skriver særlig gode artikler om meg. Jeg vet ikke hvorfor. Men jeg antar at det er en sammenheng der», sa Sanders ifølge Washington Post selv.

Avisas sjefredaktør, Marty Baron, kalte det hele en konspirasjonsteori.

Plan for journalistikken

Sanders har selv beskrevet sitt syn på hva som utgjør ekte journalistikk i en lengre tekst hos Columbia Journalism Review:

«Ekte journalistikk er noe annet enn sladderet, kommentarene og klikk-agnet som dominerer dagens nyheter. Ekte journalistikk er, som Joseph Pulitzer beskrev det, den møysommelige rapporteringen som 'kjemper for framskritt og reform, aldri godtar urettferdighet eller korrupsjon, og alltid kjemper mot demagoger'».

Som president lover Sanders bedre beskyttelse av uavhengig journalistikk, og å motkjempe Trump-grep som har gjort det lettere å gjennomføre storoppkjøp og konsernsammenslåinger i mediebransjen. Han skriver:

«Trumps autoritære mobbing av mediene er totalt uakseptabel, og må fordømmes og avvises. Men det vil ikke alene løse krisen i journalistikken. En videre utvidelse av oligarkiske forretningsmodeller i mediebransjen kan gjøre situasjonen verre.»

Mens USA venter på resultatene fra «tidligstaten» Iowa, kjemper Sanders stort sett mot Joe Biden i toppen på meningsmålingene i kommende delstater med nominasjonsvalg. Det kan gå mot en amerikansk valgkampsesong der mediene får kjørt seg fra flere hold.

Powered by Labrador CMS