Anders Tvegård er NRKs utenrikskorrespondent i Washington. Foto: Anne Liv Ekroll/NRK
Vil ikke til Torshavn
Men NRK-korrespondent Anders Tvegård har alltid drømt om jobben i Washington.
Hver uke presenterer Norsk Journalistlags studentklubb i Volda et Twittervju med en tidligere Voldastudent. Først ut er Anders Tvegård som blant annet har rapportert fra tsunamien i Thailand, de palestinske områdene under striden rundt karikaturtegningene av profeten Muhammad, Israel–Libanon-krigen i 2006, fra flyktningleirene etter Sri Lankas borgerkrig og Afghanistan.
– Hvorfor valgte du journalistikken i Volda?
– Jeg ville lære mer om radio. Volda var/er kjent som nummer 1 innenfor medieutdanning i Norge og med et sosialt miljø uten sammenlikning. Volda var også en døråpner til NRK gjennom praksisperioden, som kom på en gunstig tid; mot slutten av utdannelsen, sier Tvegård.
– Hvordan endte du opp der du er i dag?
– Jeg har jobbet i Dagsnytt siden praksisperioden i 1998, med utenriks siden 2001, søkt korreutlysninger og til slutt fått napp. Har ‘alltid’ hatt lyst på en korrespondentjobb og er glad for at Volda fokuserer mer på utenriks i dag. (Endte opp her i Washington gjennom SAS via København, men de detaljene er kanskje ikke så interessante)
– Hvor ville du helst vært stasjonert, om du ikke skulle vært USA-korrespondent?
– Washington har vært førstepremien hele veien og jeg er glad, ydmyk og skjerpet over å ha fått oppdraget så tidlig. Syns også Midtøsten og Asia er spennende områder. Torshavn stiller ikke like sterkt.
– Hva er viktig å tenke på når man dekker (et amerikansk) valg?
– Det viktigste er å formidle det større bildet, gjerne fortalt gjennom dem det gjelder. Også forhold som er relevante for Norge - med det for øyet at kandidater sier mer ekstreme ting i en valgkamp enn hva som er/blir gjeldende politikk. Jeg benytter også anledningen til å fortelle om stridsspørsmål/særegenheter i de forskjellige delstatene, f.eks om holdningene til det kristenkonservative flertallet i Sør-Carolina eller latinostemmene i Florida. Jeg er bevisst på ikke bare å trekke fram/slippe til ‘gærningene’. De utgjør tross alt et mindretall her i USA.
– Hvilke(t) tips vil du gi en kommende Volda-journalist?
– Nyt studietida, men ha en tanke om hvor du vil. Ingen fjell er for høye og ryggmargsrefleksen Volda gir er gull verdt.
– Hva er ditt beste Volda-minne?
– Mitt beste Voldaminne er ferga og den frihetsfølelsen ferga gir når man kommer hjemmefra til Volda - og likeledes drar igjen etter noen måneder. Og «legendariske» samlinger (les: fester) på Solbakken.