Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Lokalavisa i Andøy kommune har et slagord: «Andøyposten bryr seg»
– Det er det vi gjør: Vi bryr oss om lokalsamfunnet. Avisa gir andværingene muligheten til å komme frem med sitt budskap. Jeg tror det betyr noe for livet til lokalsamfunnet å ha en avis som er deres, sier redaktør Tony Gulla Sivertsen, som har vært fulltidsansatt i avisa siden 2007.
Et talerør i lokalsamfunnet
Selv om Andøy er en liten kommune med rundt 4600 innbyggere, er det ingen utfordring for redaksjonen å finne interessante saker å skrive om, forteller redaktøren.
De kan lete i postlistene, sosiale medier, innsynsportaler eller Brønnøysundregisteret. Men det aller beste er å møte folk og slå av en prat:
– Å kun basere seg på internett, telefon og epost fører til at du går glipp av mye som skjer. Men du kan finne mange gode saker bare ved å ta deg tid til å snakke med folk. Vi er heldige som har et engasjert lokalsamfunn, som bruker lokalavisa si til å fremme sine synspunkt, sier Sivertsen.
Kommunen har blant annet et rakettskytefelt som har sendt forskningsraketter til verdensrommet de seneste 60 årene, og nå er i ferd med å etablere Europas første utskytingsbase for små satellitter. Flystasjonen, fiskerinæringen, kulturlivet og flere entreprenørvirksomheter som opererer langt utenfor kommunegrensene er også eksempler på stoffområder du finner i Andøyposten.
Annonse
Søker menneskehistorier
De lokale blålys-nyhetene blir i all hovedsak overlatt til søsteravisa VOL.no, som også publiserer nettsaker. Dermed kan Andøyposten i større grad søke menneskehistoriene bak hendelsesnyhetene.
– Hva er den beste saken dere har publisert i det siste?
– Vi har skrevet en serie med saker om at kommunen ikke har ansatt noen lokale ergoterapeuter, selv om det ble lovpålagt fra 2020. Flere har stilt opp i avisa: foreldre med barn som har behov for tjenesten, en lokal ergoterapeut som har flyttet tilbake til Andøya, kanskje med håp om å få jobb. Og saken ble tatt opp i kommunestyret etter at vi skrev om den, sier redaktøren.
– Det er viktig at sakene våre kan fungere som et talerør mot makten for de svakeste gruppene i lokalsamfunnet, tilføyer han.
Hardt arbeidspress
Andøyposten er en papiravis som kommer ut to ganger i uken, på tirsdager og fredager. Avisa var den første i landet som begynte å distribuere avisa som pdf, eller det som nå er mer kjent som e-avis, allerede i 1996.
– I dag leser omkring en tredel av abonnentene avisa kun som e-avis, så vi er ganske digitale til å være en ren papiravis, sier Sivertsen.
Ifølge Polaris Medias årsrapport for 2020 har Andøyposten 3300 daglige lesere og et samlet opplag på 1791.
Den største utfordringen med å jobbe i en liten lokalavis er det konstante arbeidspresset det fører med seg, ifølge Sivertsen.
– Vi har 44 sider som må fylles hver uke med kun 2,4 redaksjonelle ansatte, og markedet for lokale frilansere er så godt som ikke-eksisterende, sier han.
Redaksjonen består av redaktøren selv, samt Mette-Helene Berger Amundsen i full stilling som journalist, og fotojournalisten Tord Viken i 40 prosent stilling.
Annonse
Rock mot rus
Denne måneden er fulltidsansatte Berger Amundsen på ferie, og redaksjonen har fått inn Linn Cecilie Rønneberg som sommervikar.
– Hun har vært innom som ferievikar og vikar frem og tilbake i mange år. Det er luksus å få en sommervikar som er i produksjon fra første dag, sier en fornøyd redaktør.
Første helgen i juli dekker hun rockefestivalen Rock Mot Rus. Den årlige musikkfestivalen i Andenes har gjennom årene hatt store norske artister på programmet, og er et høydepunkt for den lokale befolkningen.
– Som andværing selv, vet jeg at Rock Mot Rus har en spesiell plass hos veldig mange her. Ettersom at jeg har vært der mange ganger, og festivalen har blitt skrevet om 38 ganger tidligere, var det fint å utfordre meg selv til å finne en ny vinkling på den, sier sommervikar Rønneberg.
– En sjarmerende lokalavis
Rønneberg bor til vanlig i Giske kommune i Møre og Romsdal, der hun jobber frilans i lokalavisa Øy-Blikk og samtidig tar en bachelor i markedsføring, innovasjon og ledelse.
For Rønneberg er Andøyposten den ideelle arbeidsplassen.
– Andøyposten er en sjarmerende lokalavis – akkurat slik jeg liker det. Der det er god kommunikasjon mellom de ansatte og en god leder som viser forståelse. Tony er definitivt langt over på «god leder». Han er et prakteksempel og jeg tror mange kunne lært mye av han, sier sommervikaren.
Hun er enig med redaktør om at lokalavisa er viktig for lokalbefolkningen.
– Små lokalsamfunn er fine på den måten at man ofte står sammen i en storm. Her i Andøy har jeg et inntrykk av at lokalavisa er godt synlig i samfunnet, sier hun.