Smarte telefoner og lure apper
De har kanskje ikke revolusjonert journalistikken, men de riktige appene kan gjøre mobilen til et svært nyttig verktøy for deg.
Mange journalister bruker den innebygde lydopptakeren i telefonen til å ta notater, og lydkvaliteten er god nok til dette formålet. Redigering og publisering av lydopptak krever derimot mer avanserte applikasjoner. Radiojournalisten Espen Evensen i NRK, nevner Report-IT Live som en nyttig applikasjon. Den er mye brukt av NRK-journalister.
Report-IT Live for iPhone gjør det mulig å sende direkte på radio med god lydkvalitet over trådløst nettverk eller med 3G. Man kan også koble til ekstern mikrofon med overgang fra KVconnection for å få bedre lydkvalitet. Sett telefonen på flymodus for å unngå innkommende telefonsamtaler under opptak.
Evensen bruker Google Nexus One og android-applikasjonen TapeMachine. Med denne applikasjonen kan man redigere lyden, konvertere og sende filen. Han bruker ekstern mikrofon, og sender lydfilene direkte til lydredigeringsprogrammet Digas med epost. På denne måten slipper man å bruke ryggsekk med antenne slik man må med HF-systemet som radiojournalistene bruker. Men denne nye teknologien er ikke pålitelig nok til at han bare tar mobilen med seg ut på jobb.
– Jeg bruker det foreløpig som et tillegg til HF, men håper kvaliteten blir bedre snart, sier han.
Audioboo er en applikasjon som gjør det mulig å gjøre fem minutter lange lydopptak, som man kan publisere på Audioboos webside. Man kan linke til opptaket eller legge det direkte inn i artikkelen. Se eksempler på dette i avisen The Guardian som bruker lydklipp fra Audioboo i artiklene på nett.
Bildesending
Fotograf Roar Grønstad i Romerikes Blad, har brukt mye tid på å finne de riktige appene som kan hjelpe ham i jobben. Det finnes uendelig med fotografiapplikasjoner som gjør det mulig å redigere bildet med en gang du har tatt det. Men Grønstad mener de viktigste appene er de som gjør bildesending enklere.
Fordelen med å bruke mobilen er at man fort får sendt bildet til desken, og da bruker man ikke tid på å redigere bilder på mobilen. Han bruker FTP-klienten FTP Picture Upload.
– Den virker og det går fort. Den er sikkert én av mange, men det er den jeg har funnet som virker for meg, sier han.
Grønstad anbefaler også applikasjonen Shuttersnitch, som gjør det mulig å ta i mot stillbilder trådløst fra et kamera til mobil eller iPad, og sende bildet videre med FTP. Overføringen skjer da svært fort. For å få til dette må man ha en trådløs sender eller trådløst minnekort i kameraet.
For Android anbefaler Espen Evensen FTP-klienten AndFTP.
Bilderedigering
Dersom man har tid til å redigere bilder på mobilen kan man bruke redigeringsapplikasjoner som Photoshop Express eller Photogene. Gunnar Grønlund i NRKs kompetanseavdeling arrangerer iPhone-kurs for journalister. Han mener Photogene er bedre og lettere å jobbe i enn Photoshop Express. Den har en innebygd FTP-klient slik at det er enkelt å sende bildet, og man kan også redusere størrelsen på bildene.
Faren med å redigere bilder på mobilen med disse appene er at det er vanskelig å se om man redigerer for mye. Man risikerer å gjøre bildet dårligere enn det er i utgangspunktet.
Fotograf Roar Grønstad foretrekker å sende bildet til desken, der de kan redigere bildet på datamaskiner med bedre skjermer.
Video
Som med foto, er rask levering av videoen ofte viktigere enn kvaliteten. Det er den første leveringen som er viktigst å få av gårde. Etter man har sendt inn de første bildene kan man filme med bedre kamera og bruke mer tid på redigering. Da har man også ofte tilgang til datamaskin.
Videoredigering på mobil kan derfor være mer aktuelt for bloggende journalister enn for nyhetsjournalister med krav om rask levering.
Grønlund sier de foreløpig er i en eksperimenteringsfase med videoredigering på mobil. Hensikten med iPhone-kurset er ikke at journalistene kun skal bruke mobilen i produksjonen. Men at de skal kunne bruke mobilen dersom de havner i en situasjon der de ikke har tilgang til andre verktøy.
Ståle de Lange Kofoed fra IJ arrangerer også iPhone kurs for journalister. Han anbefaler iMovie og Reeldirector. Mens Grønlund anbefaler applikasjonen Splice der filstørrelsen ikke øker etter redigering.
For direkte videostreaming anbefales Ustream og Bambuser, begge fungerer både på iPhone og Android. Grønlund har gjort en sammenligning av flere videoredigeringsapper på sin blogg: http://videoreporter.blogspot.com.
Lagring og synkronisering
Dersom man bruker både telefon, lesebrett og datamaskin er det viktig med en enkel måte å synkronisere informasjonen mellom de ulike verktøyene.
De mest brukte appene til dette formålet er Evernote og Dropbox. Evernote brukes til notatlagring, og Dropbox er en fillagringstjeneste. Eirik Solheim fra teknologibloggen NRK Beta nevner Evernote som sin favorittapplikasjon. Man kan lagre tekst, websider, bilder og lyd i Evernote, og man har dermed tilgang til alt gjennom Evernote-kontoen på både mobil, Iesebrett og datamaskin. Dette er en svært nyttig app for journalister som tar mye notater.
Applikasjonene er tilgjengelig for både iPhone og Android.
Det kommer hele tiden nye og bedre apper.
Skriv dine forslag til nyttige apper i nettversjonen av denne saken på journalisten.no.