– Påtalemyndigheten må gjøre det helt tydelig at det ikke er straffbart med ordinær, undersøkende journalistikk om organisert høyreekstremisme, sier Klungtveit til Journalisten.
Foto: Marte Vike Arnesen
Anmeldelse mot Filter-Klungtveit henlagt på nytt
– Dette var aldri noe tvilstilfelle, eller en gråsone, sier Harald Klungtveit. Nå vil han klage på henleggelseskoden.
Oppdatert med kommentar fra statsadvokat Stein Vale.
Journalisten kunne før sommeren melde om at Filter Nyheter-redaktør Harald Klungtveit var blitt anmeldt for «hensynsløs adferd» etter dekningen av et det såkalte Active Club-nettverket.
I reportasjen med tittelen «Dette er nordmennene som rekrutterer unge til høyreekstrem kamptrening i Active Club», blir blant andre sjakkprofilen Erlend Mikalsen nevnt som en av flere menn som jobber for å rekruttere unge til klubben.
Vil klage
Omtalen har resultert i både PFU-klage fra Mikalsen og fire politianmeldelser av Filter Nyheters ansvarlige redaktør Harald Klungtveit. Anmeldelsene ble først henlagt, men én av henleggelsene ble påklaget, og senere omgjort av statsadvokaten.
Nå forteller Klungtveit at saken er henlagt på nytt.
– Status er at jeg i slutten av juli fikk beskjed
fra Oslopolitiet om at saken er henlagt. Det var som venta, men jeg er ikke
helt fornøyd med at henleggelsen er etter «bevisets stilling», sier han til Journalisten.
Filter Nyheters advokat Jon Wessel-Aas skal ifølge Klungtveit nå sende en klage til påtalemyndighetene, om å få omgjort henleggelseskoden til «intet straffbart forhold».
– Ikke straffbart
– Dette var aldri noe tvilstilfelle eller en gråsone.
Påtalemyndigheten må gjøre det helt tydelig at det ikke er straffbart med ordinær
undersøkende journalistikk om organisert høyreekstremisme.
– Regner dere med at den blir omgjort?
– Jeg vet ikke. I andre typer saker er det kjent
at det kan være litt vilkårlig hvilke henleggelseskode politiet bruker, men jeg vet ikke hvilke vurderinger som ligger bak.
For utenforstående kan det imidlertid høres ut som om saken henger litt i lufta, dersom henleggelsen begrunnes med «bevisets stilling», mener Klungtveit.
– Saken er jo henlagt, så sånn sett er den ferdig
for vår del, men vi ser helst at politiet selv skal konstatere at dette ikke var straffbart, avslutter han.
«Jeg kan bekrefte at politiet etter omgjøringen har etterforsket saken og har henlagt den etter bevisets stilling. Både fornærmede og mistenkte er underrettet om beslutningen og har anledning til å påklage politiets avgjørelse. Dersom politiet ikke omgjør avgjørelsen, vil en eventuell klage bli behandlet her ved Oslo statsadvokatembeter, skriver statsadvokat Stein Vale ved Oslo statsadvokatembeter i en epost til Journalisten.