Advokat Svein Holden ber VG slette Anne-Elisabeth Hagens navn fra en oversikt over partnerdrepte.
Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
Tom Hagens forsvarer reagerer: VG har ført opp Anne-Elisabeth Hagen som offer for partnerdrap
– Bærer preg av forhåndsdømming.
– Jeg har allerede kontaktet en journalist i VG og gitt uttrykk for at jeg synes dette er svært uheldig, skriver advokat Svein Holden til Journalisten, med strek under «svært».
Holden er forsvarer for Tom Hagen, ektemannen til forsvunnede og antatt døde Anne-Elisabeth Hagen.
I løpet av den siste måneden har Tom Hagen blitt pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på kona, men senere løslatt fordi lagmannsretten ikke fant skjellig grunn til mistanke.
Hagen er fremdeles siktet. Han nekter all befatning med saken.
Ført opp i partnerdrapsoversikt
Nå reagerer Hagens forsvarer på at VG, mens saken i høyeste grad er uavklart, har oppdatert sin oversikt over partnerdrap og lagt til en ny oppføring: Anne-Elisabeth Hagen.
Med navn og bilde presenteres Hagen som ett av 171 ofre for partnerdrap i Norge siden 2000.
«Forsvinningssaken i Lørenskog ble en partnerdrapssak i den offisielle statistikk da politiet siktet ektemannen for drap på Anne-Elisabeth Hagen. Domstolen mener imidlertid at politiets bevis mot ektemannen ikke er gode nok og det er høyst uvisst om det vil bli tatt ut tiltale i saken», står det blant annet i oppføringen.
VG understreker nederst på hovedsiden til oversikten at «i de nyeste sakene er politiets siktelse lagt til grunn, slik det gjøres i den offisielle drapsstatistikken».
– Bærer preg av forhåndsdømming
Det har også kommet til en understreking om de nyeste sakene helt i toppen av oversikten: «Vi understreker at disse sakene er i en tidlig fase. Retten kan vurdere bevisene annerledes enn politiet.»
VGs nyhetsredaktør bekrefter at endringen er gjort nylig, «for å tydeliggjøre at det er politiets siktelse som ligger til grunn for enkelte av sakene».
Men Tom Hagens forsvarer reagerer likevel på oppføringen av Anne-Elisabeth i oversikten.
– Det bærer preg av forhåndsdømming, og jeg synes VG sitt forbehold på langt nær reparerer skaden, skriver Holden til Journalisten, og ber samtidig om at VG fjerner navnet fra oversikten.
– Behandler alle saker helt likt
Men VG har ingen planer om å fjerne Hagen fra oversikten, med mindre siktelsen mot ektemannen frafalles.
– VGs oversikt tar utgangspunkt i den offisielle drapsstatistikken i Norge, der prinsippet er at saken legges inn når politiet tar ut siktelse mot en partner. Vi understreker tydelig i inngangen til oversikten at det i enkelte av sakene er siktelser som ligger til grunn. Skulle en siktelse frafalles mot en partner, vil vi selvfølgelig også fjerne saken fra vår oversikt, skriver nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken til Journalisten.
Oversikten har blitt ført på samme måte siden 2007, forteller Håndlykken:
– VG har jobbet systematisk med partnerdrap i en årrekke, og denne oversikten ble påbegynt i 2007. Helt siden den gang har prinsippet om at saken legges til oversikten ved siktelse vært gjeldende, og vi behandler alle saker helt likt. Det mener vi er en ryddig praksis å følge, skriver Håndlykken, og legger til:
– Vi har diskutert denne linjen ved flere anledninger gjennom årene, også på grunn av henvendelser helt nylig, og har landet på at vi mener det er riktig å videreføre vår etablerte praksis.
Nedsider med å vente på dom
– Ville det ikke vært tryggere, med tanke på lesermisforståelser eller anklager om forhåndsdømming, å vente til dom i stedet for siktelse?
– Det er en avveining vi har gjort, og vi har derfor vært særlig opptatt av å gjøre leserne klar over at det er politiets siktelse som ligger til grunn. Alternativet med å vente til rettskraftig dom har sine klare nedsider. Oversikten vil da ikke være oppdatert på linje med drapsstatistikken i Norge, og det vil også være saker som politiet definerer som partnerdrap, uten at det faller en dom, som vi da ikke vil kunne inkludere i vår oversikt, skriver nyhetsredaktøren.
Hun viser til tilfeller der gjerningsmannen tar sitt eget liv, eller der drapet har blitt begått ved psykose og vedkommende blir frisk før saken møter domstolen.
– Vi har eksempler på begge deler i oversikten vår i dag. For oss har det vært viktig å få en så oppdatert og fullstendig oversikt som mulig - der alle saker behandles likt, avslutter Håndlykken.