Arbeideravisa tilbake etter 12 år

TRONDHEIM (Journalisten): Det kan bli den største gjenoppvekkelsen siden Lasarus. I går var Arbeideravisa på gaten igjen etter 12 år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Mange trakk litt på smilebåndet da tanken om en relansering av Arbeideravisa ble fremmet i LO-kretser i Trondheim for to år siden. Og de som i det hele tatt tok tanken alvorlig, så for seg en midtnorsk utgave av Pravda, med bilde av Trondheims LO-sjef, Arne Byrkjeflot, på annenhver side.

Men nei. I går kom første utgave av nye Arbeideravisa ut, uten ett eneste bilde av den forholdsvis røde LO-mannen. Hovedoppslaget var en av toppene i Frimurerlosjen i Trondheim, som forteller om økonomisk snusk og rot blant losjebrødrene, portrettintervju med Rosenborg-spilleren Per Ciljan Skjelbred, intervju med gamleredaktør Gunnar Flikke i Adresseavisen, reportasje om pillemisbruk i Trondheim og annet lokalt stoff. Til sammen 28 sider trykt på Adresseavisens ST-Trykk i Orkanger og distribuert med Adressa Bud.

– Jeg er veldig optimistisk. Vi må lykkes i løpet av dette første året. Før sommeren vet vi om det er liv laga, sier redaktør Charles Utvik.

Han er født og oppvokst i Brønnøysund og kommer nå fra Brønnøysund Avis, der han har vært vaktsjef, politisk redaktør og redaksjonssjef. Men han kjenner Trondheim godt. Fra 1979 til 1997 jobbet han med radio i det midtnorske, først med Radio RV, deretter tok han over jobben i Radio1 etter Terje Dalen, tidligere Arbeideravisa-journalist, da han gikk til TV 2.

Sju nye arbeidsplasser

I alt er det sju fast ansatte i nye Arbeideravisa. Redaksjonen består foruten Utvik av journalist Siri Gellein (tidligere NRK og Adresseavisen), journalist May Britt Leirtrø Røstad (tidligere Fosnafolket, Fædrelandsvennen og MAG) og grafiker Nina Haugland (tidligere Namdalsavisa). Entusiasmen over å være med på å skape noe nytt er stor. Røstad hadde nettopp sagt opp stillingen i MAG da hun samme dag fikk telefon fra Charles Utvik.

– Man kan jo ikke si nei til noe sånt. Det er veldig artig å være med på å skape noe helt nytt, sier hun optimistisk.

Gründerånden er til stede i fullt monn. Det første de gjorde da de begynte før jul, var å dra på Ikea og handle skrivebord og stoler.

– Og så malte vi veggen her, sier Haugland.

Fagforeningene eier over 50 prosent

Arbeideravisa eies med godt over 50 prosent av ulike fagforeninger i Trondheim. Resten av aksjonærene er privatpersoner, den største er faktisk Trond Lykke i Bunnpris-kjeden.

– Blir dere et meldingsblad for LO og Ap?

– Noen tror det og noen ønsker det, men jeg tror begge vil bli skuffet. Vi skal være en uavhengig og kritisk avis, men vi bygger på arbeiderbevegelsens verdigrunnlag, som det står i vedtektene. Vi skal drive journalistikk med tyngdepunkt på politikk, kultur og arbeidsliv. Vår ambisjon er å kunne avsløre alle former for utbytting, undertrykking og miljøødeleggelser, sier Charles Utvik.

Bryter Adresseavisens dominans

Han har stor tro på at det er plass til en ny avis i Trondheim. Siden Arbeideravisa gikk inn for 12 år siden, har Adresseavisen rådet grunnen nesten alene. Adressa er overalt. Den har radio, tv og er hel- eller deleier i de fleste lokalavisene i Midt-Norge. Avishuset på Heimdal er en svært dominerende faktor.

– Jeg tror mange er lei av Adressas voldsomme dominans. Vi klarer ikke å konkurrere med Adressa når det gjelder nyheter i det daglige, men vi skal komme med våre saker en gang i uka, og de skal bli lagt merke til, sier redaktøren.

Budsjettet for inneværende år er på litt over seks millioner kroner. Da er det budsjettert med 1200 abonnenter og et løssalg mellom 3000 og 3500. Ved starten i går hadde de allerede passert 1000 abonnenter. Så gjenstår det å se hvordan løssalget går.

Powered by Labrador CMS