Arbeideravisas framtid avgjøres i kveld

Ukeavisen Arbeideravisa får trolig en galgenfrist på tre nye uker når styret møtes klokken 1700 i ettermiddag.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Forsøket på å gjenopplive den tradisjonsrike Arbeideravisa i Trondheim er inne i en meget kritisk fase. Avisen kom med sin første utgave torsdag 10. januar, og mens staben venter på utfallet av ettermiddagens styremøte, arbeider de ufortrødent videre med utgave nr. 13, som etter planen skal ut kommende torsdag.

Situasjonen nå er dramatisk, men styreleder Arne Byrkjeflot sier at han er innstilt på å fortsette driften fram mot generalforsamlingen 29. april. Han er uenig med Arbeideravisas daglige leder, Snorre Valen, som i en epost til styret i forrige uke skrev at det vil være uforsvarlig og ulovlig å drive videre slik situasjonen er.

«Ulovlig» å drive videre

Til Adresseavisen i dag utdyper Valen kritikken mot styret, og sier at han ikke har hørt fra styret bortsett fra to korte e-poster fra et styremedlem og et varamedlem til styret. De ansatte i Arbeideravisa mener seg også «ufint behandlet» etter at et styremedlem i avisen har gitt uttrykk for at fagorganiserte i Trondheim er skuffet og at avisen ikke har fulgt opp det faglige stoffet godt nok.

Verken ansvarlig redaktør Charles Utvik eller klubbleder Siri Gellein vil si noe om situasjonen akkurat nå, men vil avvente utfallet av styremøtet. Ingen legger imidlertid skjul på at situasjonen er meget dramatisk og at dagens styremøte kan bli avgjørende for avisens framtid.

Dramatisk

– Det er ingen tvil om at det er dramatisk, nei, sier Gellein, som legger til at de ansatte i flere uker har visst at man nærmet seg et avgjørende punkt.

Styreleder Byrkjeflot, som er leder for LO i Trondheim, sier at de har jobbet lenge med en aksjeutvidelse, men at ting ennå ikke er på plass.

– Hva skal til for å redde Arbeideravisa?

– Vi må ha på plass en aksjeutvidelse på 1,2 millioner kroner og ny redaktør innen generalforsamlingen 29. april, sier han.

Mangler over en million

Aksjeutvidelsen er planlagt å bli sammensatt av en halv million fra LOs sentrale forbund, en kvart million fra fagforeninger og klubber i Trondheim og en halv million fra enkeltpersoner. Hittil har de en bevilgning på 75.000 kroner fra LO sentralt, mens lokale foreninger og klubber nærmer seg 100.000 kroner. Med andre ord gjenstår over millionen.

– Hva med redaktør?

– Vi har kvalifiserte kandidater, men jeg kan ikke nevne navn. Får vi det økonomiske på plass, så løser vi redaktørspørsmålet, sier Byrkjeflot.

Ansatte reagerer på kritikk

– De ansatte er opprørt over at et styremedlem har kritisert avisens redaksjonelle innhold offentlig. Hva sier du til det?

– Alle som kjenner fagbevegelsen i Trondheim vet at det er en viss skuffelse over Arbeideravisa så langt. Det ville være ganske rart om Heidi Larsen skulle gå ut og late som om denne stemningen ikke eksisterer. Men det Heidi Larsen også sa var at Arbeideravisa ikke har ressurser nok til å kunne dekke opp faglig stoff bedre enn de gjør. Hennes utgangspunkt var altså positivt, og meningen var å skape litt entusiasme for at vi nå må støtte bedre opp om avisen, sier Byrkjeflot.

Vil drive tre uker til

– Er det noe håp for Arbeideravisa etter dagens styremøte?

– Min innstilling er å drive videre fram til generalforsamlingen, og jeg håper at vi har løst problemene til da, sier Byrkjeflot.

Charles Utvik fra Brønnøysund Avis har fram til nå være ansatt som redaktør for Arbeideravisa, men han har gitt beskjed om at han fratrer i løpet av mai. Han har også sagt opp stillingen i Brønnøysund Avis, og skal nå ta en tenkepause. En mulighet er at han vil gjenoppta studier til høsten.

Powered by Labrador CMS