Rune Hetland i LLA håper på statlig støtte for å hjelpe medlemmene inn i en digital tidsalder. Foto: Birgit Dannenberg
LLA: Ikke digital leksehjelp
LLA har bedt om hjelp fra staten til digitalisering av sine medlemmer. Arbeiderpartiet foreslår tre ganger så mye som det er søkt om. Alle, også konsernmedier, skal få.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Annonse
Da Arbeiderpartiet la fram sitt forslag til alternativt budsjett ble det klart at opposisjonspartiet ønsker å hjelpe de minste lokalavisene med tre millioner kroner i den digitale overgangen.
Bakgrunnen er en søknad fra Landslaget for Lokalaviser (LLA) til kulturdepartementet denne sommeren. Her søkes det om én million for å hjelpe organisasjonens medlemmer med digitaliseringen.
- Vi har sett at dette er et arbeid vi ønsker å støtte opp om. De største mediekonsernene er allerede på vei, men mange av de små avisene har et langt stykke å gå. De er mange som er små og som er presset for ressurser i og med at tiden først og fremst går til å lage avis, sier mediepolitisk talsperson Arild Grande i Arbeiderpartiet til Journalisten.
Mediepolitiske talsmann Arild Grande i Ap vil veldig gjerne hjelpe de minste avisene.
Hvordan arbeidet skal gjennomføres, dersom Aps forslag går gjennom, legger partiet seg ikke opp i. Det er LLA som søker. Men det handler om å utvikle kunnskap på området. Hvem har lyktes og hvem kan ha kompetanse og ressurser til å bistå de andre.
De nøyaktige detaljene må man komme tilbake til, sier Grande. Om forslaget får støtte i Stortinget, må det avklares hvordan støtten skal tilrettelegges.
Digital leksehjelp?
LLAs leder Rune Hetland sier til Journalisten at kompetansen er sterkt etterspurt. Og det er ikke bare én type kompetanse de er på jakt etter. Her er snakk om å drive journalistikk for nett, kurse redaksjonen i digitale vinklinger og frontredigering. Samt kommersiell utvikling for å knekke annonsekoden på nett.
- Men er ikke dette leksehjelp dere ber om?
- Nei, det kan ikke kalles leksehjelp. Ærlig talt. Vi sliter med å skape store nok digitale inntekter. Det er langt fra penger nok til å finansiere journalistikken. Dette er ikke noe man kan lese seg til, sier Hetland.
Han ser for seg flere mulige løsninger. Arbeidsgrupper på de forskjellige områdene der det trengs kompetanseheving. Kanskje engasjere noen på deltidsstilling for å reise rundt og kurse i avishusene. Når midlene eventuelt bevilges, er noe av det første som må gjøres å beslutte organiseringen.
- Så er det opp til medlemmene å finne ut av hva de trenger.
Annonse
Alle skal med
Blant medlemmene i LLA er det både uavhengige aviser og aviser eid av de tre store mediekonsernene. Også de som er eid av større grupperinger som Schibsted og Amedia skal kunne nyte av eventuelle millioner som kommer fra staten, sier Hetland. Slik har det alltid vært i LLA og slik vil det alltid være.
- Men burde ikke de store konsernene, som tross alt sitter på det meste og beste av kompetanse på disse områdene, kunne klare å ta vare på sine egne aviser selv?
- De tar vare på sine egne aviser. Og gjør alt de kan for å finne gode løsninger, men konsernene er nødvendigvis opptatt av de store lokomotivene. Ingen kritikk i det, men vi mener at LLA, som bare har de små i tanke, forhåpentlig kan finne noe som er lettere å utvikle.
Hetland advarer de små mot å kopiere de store. Småavisene må heller finne sine egne veier i jakten på de digitale inntektene. Blant annet gir lesevolumene på nett de små helt andre utfordringer.
Kulturminister Thorhild Widvey sier til Kampanje at hun vil vurdere en slik støtte, men forklarer samtidig at søknaden kom for sent til å bli vurdert til budsjettbehandlingen som nå pågår.