Trykker og ansattes styrerepresentant Roger Nordahl (fra venstre), klubbleder Linda Cathrine Herud Boothman, trykker Helge Rønning og Erling Weydahl leder grafisk Midt-Norge. Foto: Reidun Røe

Legger ned trykkeriet på Røros

Arbeidets Retts trykkeri sender ut den siste avisen fra valsene i mars.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Som flere andre steder i Norge, endres og konsolideres trykkeristrukturen. På Røros har styret til Arbeidets Rett besluttet å legge ned trykkeriet. I mars neste år trykkes den siste avisen i eget trykkeri, etter det sendes den til trykkeriet til A-pressen og Adressa i Orkanger, eventuelt til NR1 Trykk på Gjøvik.

Ikke enstemmig

I fire timer drøftet styret i avisen om trykkeriet skulle nedlegges eller ei. Og beslutningen om nedleggelsen var ikke enstemmig forteller styreleder Per Brochmann.

– Det er to hovedårsaker til at vi har tatt denne beslutningen. For det første ser vi av de økonomiske utredningene vi har gjort at dette vil være en besparelse for Arbeidets Rett totalt sett. Og så ser vi at opplaget går ned. Arbeidets Rett har ikke råd til å ha et eget hustrykkeri som går sju timer i uken, sier Brochmann.

Brochmann understreker at det ikke er fattet noen endelig beslutning om hvor avisen skal trykkes. For ham har det viktigste midt oppe i dette vært å verne om samfunnsoppdraget til Arbeidets Rett, som han mener er journalistikken og salget.

Fanemarkering

Etter styremøtet i avisen i dag, kom grafisk forening Midt-Norge og LO lokalt for å holde fanemarkering. Det satte klubbleder i grafisk Linda Cathrine Herud Boothman pris på. Hun forteller at det slettes ikke er lett å være på jobb for tiden.

– Det er kjempefint å føle at folk støtter opp om det som skjer. Stemningen vil jeg påstå er laber. Det er ikke noe hyggelig å være på jobb. Det er rett og slett trist og bittert, sier hun.

Klubblederen har forståelse for at trykkerier, også andre steder i landet, avvikles. Det er måten det gjøres på hun reagerer på.

Mangelfull

– Jo, det skjer jo overalt. Men det jeg savner er en ordentlig utredning. Det er forelagt en såkalt utredning som jeg mener er mangelfull og synes betenkelig at det er grunnlaget for vedtaket. Det er lagt fram noen tall, og det er ikke sett på nok muligheter. Jeg ønsket meg en grundigere utredning, sier hun.

– Der er vi saklig uenige. Jeg forstår det er tøft for de ansatte i Arbeidets Rett, det har jeg full respekt for og det ser jeg, svarer Brochmann.

Han forteller at trykkeritidene til Arbeidets Rett ikke vil bli endret stort. Den kan i forhold til i dag bli flyttet med pluss-minus en time, noe som var veldig viktig for beslutningen for nedleggelsen.

I alt åtte ansatte blir berørt av nedleggelsen.

Powered by Labrador CMS