Her er kulturministerfavorittene
Linda Hofstad Helleland, Torbjørn Røe Isaksen og Monica Mæland aktuelle kandidater.
Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.
Etter at det ble kjent at de borgerlige partiene samler seg om Høyres kulturpolitiske talsmann Olemic Thommessen som ny stortingspresident, er det litt mer åpent om hvem som blir ny kulturminister etter Hadia Tajik.
Journalisten har vært i kontakt med et knippe kilder i politikken og blant mediene for å høre hvem som er favoritter. Alle peker først i retning to stortingsrepresentanter i 30-årene:
Linda Hofstad Helleland ble valgt inn på Stortinget i 2009, men har også erfaring som vara. 36-åringen møtte nemlig fast for Børge Brende i perioden 2001 til 2005 og igjen fra 2008. De siste fire årene har hun representert Høyre sammen med Thommessen i familie- og kulturkomitéen.
Torbjørn Røe Isaksen har også møtt fast på Stortinget de siste fire årene. Han har sittet i arbeids- og sosialkomitéen. Mange tipper ham sannsynligvis som arbeidsminister, men Isaksen beskrives også å passe inn som en ung profil i kulturdepartementet. Kilder bruker ord «ideologisk skolert» og som en mann som kan «brukes mange steder» om 35-åringen.
Kulturdepartementet beskrives som et sted der det ikke stilles like høye krav til innsikt i fagområdet som andre departementer. Det åpner for at kommende statsminister Erna Solberg har mange navn å plukke blant.
En mulig outsider som flere peker i retning av er Arne Hjeltnes. Han beskrives som en mulig «overraskelse» i Solbergs regjering, og som en «med utstråling og karisma». 50-åringen har ingen parlamentarisk erfaring, men ble valgt inn i Høyres sentralstyre for tre år siden. Hjeltnes har lang erfaring fra næringslivet og de fleste vil huske ham som TV-programleder i «Gutta på tur».
Et annet navn som trekkes fram av flere er Monica Mæland. Hun har vært byrådsleder i Bergen de ti siste årene. En av de som argumenterer for 46-åringen som kandidat er Dagbladets kulturredaktør, Geir Ramnefjell, som mener hun kan bli statsråd i et sammenslått kommunal- og kulturdepartement.
– Både Høyre og Frp vil kutte ned på antall departementer, og de vil nok forsøke å slå kultur sammen med noe annet. Det må utredes, men siden begge partiene ønsker et mer desentralisert kulturliv i tråd med Anne Engers utredning om kulturløftet kan kultur og kommune passe sammen, sier Ramnefjell.
At Fremskrittspartiet skal få kulturdepartementet blir beskrevet som «utenkelig» og «lite trolig» blant Journalistens kilder.
Hvem tror du får kulturministerposten? Delta i debatten!