Politiet har ikke adgang til å bla i presseblokker
Politimestrene får klar beskjed fra direktoratet etter krass kritikk fra Sivilombudsmannen.
I vår fikk politiet kraftig kritikk fra Sivilombudsmannen etter å ha krenket kildevernet og gjennomført en ulovlig ransakelse av Dagblad-journalist Hans-Martin Thømt Ruud.
Journalisten skulle dekke rettssaken i «Aker brygge-saken». Under sikkerhetskontrollen på vei inn til retten oppdaget politiet at Ruud hadde kopier av avhørsdokumenter fra den såkalte «Obiora-saken».
Ruud sa at dokumentene var beskyttet under pressens kildevern. Likevel tok politiet med seg dokumentene. Først tre kvarter senere ble dokumentene levert tilbake. Politiet skal også ha bladd i Ruuds presseblokk.
I et brev til landets politimestere fra assisterende direktør Vidar Refvik i Politidirektoratet får polititiet klar beskjed om at slikt skal ikke finne sted.
- Politidirektoratet bemerker at det innenfor rammene av den rene polisiære kontrollen ikke vil være adgang til å lese en journalists, eller andres, pressebøker, notater eller lignende.
Viktig signal
Hans-Martin Thømt Ruud sier han er fornøyd med at kritikken fra sivilombudsmannen har ført til at direktoratet nå har sendt ut brev, selv om det har gått lang tid siden hendelsen.
- Det er et viktig og godt signal for oss journalister. At direktoratet nå sender ut brev understreker vår rolle som journalister og kildevernets betydning, sier han til Journalisten.
Bra med presisering
Assisterende generalsekretær Arne Jensen er godt fornøyd med at brevet er sendt ut, for det presiserer hva som er gjeldende regler.
- For erfaringene tyder på at alle ikke er klar over dette. Kontrollen på vei inn i rettsaler er ikke der for å gå gjennom journalistenes arbeidsredskap.