Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen

Søppelopprør i Aftenposten

Fjerning av egne søppelkasser provoserer ansatte.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

2. mai ble de små metallsøppelkassene som var festet under skrivebordene til alle i Aftenpostens redaksjon fjernet - og erstattet med kildesorteringskasser flere meter unna arbeidsplassen.

Det skapte så stor irritasjon blant Aftenposten-journalistene at det nærmet seg opprørstilstander, samtidig som en egen Facebook-gruppe «Vi som vil ha søppelkurvene tilbake i Aftenposten» ble dannet.

– Endringen ble oppgitt med ønsket om kildesortering, men vi tror det handler mer om nok et sparetiltak. Tidligere fjernet ledelsen jo også de gratis pappkrusene til kaffemaskinene, så dette må sees i en større sammenheng, uttaler journalist Lars Magne Sunnanå, grunnlegger av Facebook-gruppa og tilføyer:

– Som styremedlem i redaksjonsklubben får jeg kanskje være glad for at det ikke ble nødvendig med oppsigelser i fjor, men at det holdt med fjerning av søppelkasser og pappkrus.

Kjøpt sin private søppelkasse

Ifølge Sunnanå har de verste opprørstendensene etter at søppelovergrepet fant sted nå lagt seg, men han bekrefter at engasjementet for søppelkassene fortsatt lever sterkt.

– Det var noen som ba om å få beholde sine gamle søppelkasser, men det ble blankt avvist, forteller Sunnanå. Og opplyser at han selv har gjort sitt lille personlige opprør mot søppeldiktaturet.

– Heldigvis er vi nabo med Oslo City, så jeg gikk dit og kjøpte to egne søppelkasser med poser, for egne penger. Men det blir en liten samvittighetskamp når jeg skal tømme mitt eget søppel i kildesorteringskassene. Skal jeg plukke ut bananskall og brødrester og legge i den ene kassa, eller skal jeg bare la alt gå i kassa merket «restavfall»? Nei, det er ikke alltid like lett å være journalist!

Kan gå utover effektiviteten

Også utgavesjef Asbjørn Bakke er kritisk til den nye søppelordningen.

– Jeg liker i utgangspunktet kildesortering, men dette opplever jeg og de fleste her i redaksjonen som et meningsløst irritasjonsmoment. Dessuten kan vi jo ikke se bort fra at det går utover effektiviteten i avisen, når alle nå må gå mange meter for å sortere og kaste sitt søppel.

Så kraftig har motstanden mot fjerningen av de gamle søppelkurvene vært at det til og med har spredd seg til kulturlivet. Da Aftenposten i mai feiret 150 år, stilte Ingrid Bjørnov opp på arrangementet med en nyskrevet sangtekst om søppelkassene som vakte stor entusiasme blant de ansatte.

Powered by Labrador CMS