Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo forlater Insein court etter å ha fått dommen på sju års fengsel. Foto: Reuters / NTB Scanpix

– Jeg er sint på systemet og føler at landet vårt tar et stort steg tilbake

Pressefolk i Myanmar gir ikke opp etter dom mot Reuters-journalister.

Publisert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter at Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo ble dømt til sju års fengsel i Myanmar mandag, er pressefolk i landet sinte og opprørte.

– Denne avgjørelsen er helt urettferdig, og de fleste journalistene her er sinte nå, sier fotojournalist Zarni Phyo til Journalisten via Facebook Messenger.

Han jobber i The Myanmar Times, og er tidligere kollega av Wa Lone i avisa. Fotojournalisten mener dette truer pressefriheten i Myanmar ytterligere, men sier både han og kollegaene vil fortsette å jobbe som før, og fortsette å være kritiske.

Sjokkert og sint

Wa Lone og Kyaw Soe Oo jobbet med å avdekke overgrep mot folkegruppa rohingya i Myanmar. Journalistene ble anklaget for brudd på landets lov om å beskytte statshemmeligheter, da de skal ha hatt med seg materiale knyttet til myndighetenes operasjoner i den voldsherjede delstaten Rakhine, ifølge NTB. Saken har fått internasjonal oppmerksomhet, og både USA og EU fordømmer dommen mandag.

Reuters publiserte saken i februar: How Myanmar forces burned, looted and killed in a remote village

Fotojournalist Yu Yu Myint Than er også tidligere kollega av Wa Lone i The Myanmar Times, og sier hun ble sjokkert og sint da hun hørte om dommen.

– Jeg hadde ikke forventet dette utfallet. Jeg var veldig positiv, men nå er jeg sint på systemet og føler at landet vårt tar et stort steg tilbake, sier hun.

– Hvem blir de neste? spør hun videre, og mener utfallet av rettssaken truer journalister i Myanmar.

Protester i Yangon

Saken har skapt stort engasjement i Myanmar. I helga tok protestanter til gatene i Yangon, mens de ropte «Retten til å få nyhetene! Folkets rett! Folkets rett!», skriver The Myanmar Times. Protestantene krevde umiddelbar løslatelse av de to journalistene.

– Dette er en trist dag for Myanmar, for Reuters-journalistene Wa Lone og Kyaw Soe Oo, og for pressen overalt, sa sjefredaktør i Reuters Stephen J. Adler i en uttalelse etter dommen.

– Vi vil ikke vente mens Wa Lone og Kyaw Soe Oo lider av denne urettferdigheten. Vi vil drøfte hva vi skal gjøre de neste dagene, også om vi skal søke hjelp internasjonalt, sa han.

I sommer intervjuet Journalisten Reuters-kollega Minzayar Oo om saken. Nå, etter dommen skriver han følgende på Facebook:

«Please free our innocent friends. Any imprisonment for them is too much.Any more minute away from their family is too long. Free them please».

I september ble også han arrestert mens han jobbet med rohingya-krisen på oppdrag for tyske GEO magazine, da av bangladeshisk politi, men ble løslatt ikke lenge etter. I mai hadde Minzayar Oo sin første utstilling i Norge, under Dokfestivalen i Fredrikstad.

Truet pressefrihet

Pressefriheten i Myanmar har blitt bedre og bedre siden landet åpnet opp i 2011, men den er fortsatt truet. Det fortalte administrerende direktør Aye Chan Naing i Democratic Voice of Burma (DVB), i en e-post til Journalisten i juli.

– Full pressefrihet eksisterer kanskje bare i Skandinavia. Resten av verden må i realiteten takle en mye lavere andel. Myanmars pressefrihet viser seg for øyeblikket å ha en negativ trend, men vi klarer oss.

DVB startet som radiostasjon i 1992, den gang i eksil i Norge, og er i dag en av Myanmars største TV-stasjoner. Direktøren mener de jobber fritt og nekter å sensurere seg selv.

– Samtidig må vi være smarte og klar over risikoene, for journalisters sikkerhet er langt fra garantert. Det er ulike måter å rapportere fakta på, skrev Aye Chan Naing.

Powered by Labrador CMS