Reuters-journalist Wa Lone snakket til pressen sist mandag da dommen mot ham og kollega Kyaw Soe Oo egentlig skulle falt. Foto: Ann Wang / Reuters / NTB scanpix

To Reuters-journalister dømt til sju års fengsel for å ha lekket statshemmeligheter i Myanmar

Reuters fordømmer dommen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Både EU og USA fordømmer dommen på sju års fengsel mot to Reuters-journalister som jobbet med å avdekke overgrep mot rohingyaene i Myanmar.

Reuters mener at dommen mot reporterne Wa Lone og Kyaw Soe Oo er skreddersydd for å skremme pressen i landet til taushet.

– Dette er et stort skritt tilbake for Myanmars overgang til demokrati, sier Reuters' ansvarlige redaktør Stephen J. Adler. Han krever at regjeringen i Myanmar griper inn.

Både EU, USA, Storbritannia og menneskerettsgrupper var raskt ute med å fordømme dommen, og alle krever at journalistene blir løslatt umiddelbart og uten betingelser.

USAs ambassade i Yangon mener at dommen er svært urovekkende for alle som støtter pressefrihet og overgang til demokrati.

– Et hammerslag

Flere vestlige diplomater var til stede da dommen falt mandag, blant dem Storbritannias ambassadør i landet, Dan Chugg.

– Dommen er et hammerslag mot rettssikkerheten i Myanmar, sier Chugg.

Han opplyser at både han og andre diplomater mener at dommerne verken tok hensyn til beviser eller landets lover.

Journalistene forklarte at de ikke var klar over at de var i besittelse av hemmeligstemplede dokumenter, mens en politimann som vitnet og forklarte at han hadde fått ordre om å plante dokumentene på journalistene, er dømt til ett års fengsel.

Dommen er et hammerslag mot rettssikkerheten i Myanmar.

Dan Chugg, ambassadør

– Lokket i felle

De to Reuters-journalistene har jobbet med saker knyttet til fordrivelsen og drap på medlemmer av den muslimske rohingya-minoriteten vest i landet.

Selv har de forklart at de ble lurt i en felle da de ble invitert på middag av politiet og fikk overrakt dokumenter som de ikke visste var hemmeligstemplet. Straks etter middagen ble de pågrepet.

Saken er blitt et symbol på det mange mener er en skakkjørt demokratiprosess i det tidligere juntastyrte landet. I håp om at Myanmar var på vei mot fullt demokrati, har vestlige land opphevet sanksjonene mot landet.

Norge var blant de første som fjernet de økonomiske straffetiltakene våren 2012, noe som åpnet for at selskaper som Telenor og Jotun kunne gjøre store investeringer i landet.

EU gjeninnførte denne sommeren sanksjoner mot sju navngitte personer som følge av menneskerettighetsbrudd mot rohingyaene.

Ikke trodd

Dommer Ye Lwin var ikke overbevist av de tiltaltes forklaring i retten om at politiet hadde lurt dem i en felle.

– Det er funnet at de tiltalte hadde til hensikt å skade statens interesser. De har brutt loven om statshemmeligheter og dømmes herved til sju års fengsel hver, sa han til den fullsatte rettssalen mandag.

Etter at dommen var avsagt, ble de to eskortert ut og fraktet bort i en fengselsbil.

Strafferammen for lovbruddet er 14 års fengsel.

– Gjorde jobben vår

Det var ventet dommen skulle kommet forrige mandag, men dommeren utsatte domsavsigelsen med en uke uten å oppgi noen årsak til utsettelsen.

De to reporterne er selv fra Myanmar og har sittet fengslet siden pågripelsen i desember i fjor. Wa Lone sa til pressen i rettssalen at han ikke fryktet dommen

– Jeg tror på demokrati og frihet. Jeg gjorde aldri noe galt, sa han.

De to forklarte at de undersøkte omstendighetene rundt drapene på ti menn og gutter fra rohingyaminoriteten i landsbyen Inn Din under militæroffensiven i delstaten Rakhine i fjor høst.

De sier at de kun har gjort jobben sin ved å dekke en massakre på rohingya-muslimer.

Jeg tror på demokrati og frihet. Jeg gjorde aldri noe galt

Wa Lone, journalist

Amnesty International i Danmark har bedt den danske regjeringen om å oppfordre regjeringen i Myanmar til straks å omgjøre dommen.

– Dagens dom kan ikke skjule sannheten om hva som har skjedd i delstaten Rakhine. Det er takket være modige journalister som Wa Lone og Kyaw Soe oo at militærets overgrep mot rohingyaene har kommet fram, sier Amnesty.

Rundt 700.000 rohingyaer er blitt fordrevet til Bangladesh siden august i fjor. De har fortalt om massive overgrep, blant annet drap på menn og gutter og gjengvoldtekter av kvinner og jenter.

Powered by Labrador CMS