Tiltalt Reuters-journalist Wa Lone snakker med media idet han forlater retten i Yangon, Myanmar mandag. Foto: Ann Wang / Reuters / NTB scanpix

Sterke reaksjoner fra myanmarske pressefolk:
– Et slag i ansiktet for alle som står for pressefrihet i Myanmar

Skuffelse over tiltalen mot to myanmarske Reuters-journalister.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over fem år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

De to Reuters-journalistene Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28) ble søndag tiltalt for brudd på en lov mot å viderebringe statshemmeligheter etter å ha dekket rohingya-krisen i Myanmar.

Journalistene ble pågrepet i desember, etter et møte med polititjenestemenn i Yangon. De jobbet da med en sak om at myanmarske styrker gjennomførte en massakre mot folkegruppa rohingya.

Reuters publiserte saken i februar: How Myanmar forces burned, looted and killed in a remote village

– Sint og veldig lei meg

– Jeg er sint og veldig lei meg på vegne av Wa Lone og Kyaw Soe Oo, for denne latterlige og opprørende avgjørelsen, sier fotojournalist og Reuters-kollega Minzayar Oo til Journalisten via Facebook Messenger.

– Etter min mening blir de brukt til å demotivere lokale journalister slik at ingen i Myanmar skal våge å jobbe så grundig med saker som de så modig gjorde.

Fotojournalist Minzayar Oo. Foto: Privat

I september ble også han arrestert mens han jobbet med rohingya-krisen på oppdrag for tyske GEO magazine, da av bangladeshisk politi, men ble løslatt ikke lenge etter. I mai hadde Minzayar Oo sin første utstilling i Norge, under Dokfestivalen i Fredrikstad.

Wa Lone og Kyaw Soe Oo er anklaget for brudd på landets lov om å beskytte statshemmeligheter, da de skal ha hatt med seg materiale knyttet til myndighetenes operasjoner i den voldsherjede delstaten Rakhine, ifølge NTB. Saken har fått internasjonal oppmerksomhet.

President og sjefredaktør Stephen J. Adler i Reuters sier at nyhetsbyrået er dypt skuffet over tiltalen, og kaller saken mot reporterne grunnløs.

Det er igen fakta eller bevis som tilsier at de gjorde noe galt eller brøt noen lover.

Stephen J. Adler

– Disse Reuters-journalistene gjorde jobben sin på en selvstendig og upartisk måte. Ingen fakta eller bevis tilsier at de gjorde noe galt eller brøt noen lover, sier han i en uttalelse fra nyhetsbyrået.

– Dagens avgjørelse setter Myanmars engasjement for pressefrihet og rettssikkerhet i sterk tvil.

Les mer om saken hos nyhetsbyrået Reuters.

– Nekter å sensurere oss

Pressefriheten i Myanmar har blitt bedre og bedre siden landet åpnet opp i 2011, men den er fortsatt truet. Det forteller administrerende direktør Aye Chan Naing i Democratic Voice of Burma (DVB), som er en av landets største TV-stasjoner.

– Vi jobber fritt og nekter å sensurere oss selv. Samtidig må vi være smarte og klar over risikoene, for journalisters sikkerhet er langt fra garantert. Det er ulike måter å rapportere fakta på, sier Aye Chan Naing i en e-post til Journalisten.

– Rettens avgjørelse er dypt skuffende og et slag i ansiktet for alle som står for pressefrihet i Myanmar.

Full pressefrihet eksisterer kanskje bare i Skandinavia.

Aye Chan Naing

DVB startet som radiokanal i 1992, og helt fram til 2013 sendte de fra Norge, fordi stasjonen var forbudt i det strenge militærdiktaturet Myanmar ble styrt under. Det er også derfor de fortsatt har.no i slutten av domenet sitt. I Norge er de også kjent som «Burma-radioen».

Myanmar har gått gjennom store forandringer siden det nesten 50 år lange diktaturet begynte å åpnes opp fra 2011. De siste fem årene har DVB blitt mer og mer akseptert av styresmaktene, og i mai i fjor kunne de endelig starte å sende ukryptert via satellitt, som innebærer at alle som vil, med en parabol kan få tilgang til sendingene.

– Det var et stort gjennombrudd for å bli en lovlig og samtidig selvstendig nyhetsorganisasjon.

– Full pressefrihet eksisterer kanskje bare i Skandinavia. Resten av verden må i realiteten takle en mye lavere andel. Myanmars pressefrihet viser seg for øyeblikket å ha en negativ trend, men vi klarer oss.

I fjor ble to DVB-reportere arrestert for å ha intervjuet såkalte «rebeller», men saken ble henlagt. Direktøren mener arrestasjoner av journalister de siste par årene har virket veldig tilfeldige.

– Kanskje det er en strategi for å skremme alle journalister. Reuters-saken kunne ha skjedd med hvilken som helst god reporter som undersøker sensitive emner.

Under Aung San Suu Kyi

Fotojournalist Minzayar Oo er særlig skuffet over at de to Reuters-journalistene er tiltalt under en regjering ledet av Nobel fredspris-vinner, demokratiforkjemper og folkehelt Aung San Suu Kyi. Han og mange andre journalister startet karrieren sin omtrent samtidig som landet begynte å åpne opp, forteller han.

– Løslatelsen av Aung San Suu Kyi og hennes kampanjer landet rundt gav oss håp og fikk oss til å innse at journalistikk spiller en viktig rolle for framtiden. I dag har alt det tatt et tilbakeskritt, og det å være journalist er en farlig jobb, spesielt når du er god på det, sier Minzayar Oo.

Samtidig understreker han at dette ikke skal stoppe myanmarske journalister i å gjøre jobben sin, og at de kommer til å fortsette å utfordre grensene.

– Som Wa Lone sa i dag «urettferdighet vil aldri seire over oss».

Talsperson for myndighetene i Myanmar, Zaw Htay, har nektet å kommentere saken, og svarte heller ikke på Reuters' henvendelser etter rettssaken mandag.

Samtidig med saken mot de to journalistene, pågår drapene på rohingya-muslimer i Myanmar fremdeles, ifølge FNs høykommissær for menneskerettigheter. Det meldte NTB sist onsdag. Totalt har over 700.000 i folkegruppen flyktet til Bangladesh siden myanmarske regjeringsstyrker startet en rekke angrep på dem i delstaten Rakhine i august i fjor, og konflikten har pågått i mange år før dette.

Powered by Labrador CMS