Appellen om å løslate de to journalistene er rettet direkte til regjeringssjef og tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi. Foto: Htoo Tay Zar / CC BY-SA 3.0

Suu Kyi blir bedt om å løslate Reuters-journalister: Hun skal ha kalt de to for forrædere

– Mørk dag for pressefriheten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Reportere Uten Grenser ber Aung San Suu Kyi løslate to Reuters-journalister som er dømt til sju års fengsel i Myanmar. Hun skal ha kalt de to for forrædere.

EU, USA, Storbritannia og menneskerettsgrupper var raskt ute med å fordømme dommen, og de krever i likhet med FN at journalistene slippes fri.

– Vi er ekstremt skuffet over denne dommen, og vi ber om at journalistene løslates umiddelbart, sier britenes statsminister Theresa May gjennom sin talsperson.

Det er en mørk dag for pressefriheten i Myanmar, fastslår organisasjonen Reportere Uten Grenser.

– Denne svært urettferdige dommen, som kommer på slutten av en farse av en rettssak, stiller alvorlige spørsmål ved Myanmars overgang til demokrati, sier generalsekretær Christophe Deloire i en uttalelse.

Appellen er rettet direkte til regjeringssjef og tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.

– Når rettssystemet tydelig er i hendene på regjeringen i denne saken, ber vi om at landets øverste myndighet, og vi begynner med regjeringens leder Aung San Suu Kyi, løslater disse journalistene, hvis eneste forbrytelse var å gjøre jobben sin, sier han.

Felle

De to Reuters-journalistene Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28) jobbet med å avdekke overgrep i delstaten Rakhine og drapene på den muslimske rohingyaminoriteten da de ble pågrepet i desember i fjor.

FNs nye menneskerettssjef Michelle Bachelet sier hun er sjokkert over dommen.

– Rettssaken er en parodi på rettferdighet, og jeg ber myndighetene i Myanmar løslate dem så snart som mulig, sier Bachelet.

Journalistene ble kjent skyldig i besittelse av hemmeligstemplede dokumenter med statshemmeligheter. De har forklart at de ble lurt i en felle ettersom de fikk dokumentene av politiet rett før pågripelsen.

– Sint reaksjon

Saken er enda en stygg ripe i lakken for Suu Kyi. Den amerikanske diplomaten Bill Richardson, som inntil nylig var en av hennes fortrolige, hevder at hun stemplet de to som forrædere da han forsøkte å ta opp saken.

– Suu Kyis svar var fullt av sinne, og hun refererte til journalistene som forrædere, sier Richardson til nyhetsbyrået AFP.

Like etter uoverensstemmelsen med Suu Kyi forlot han vervet han hadde i en internasjonal rådgivingskomité vedrørende rohingya-krisen ettersom han mente komiteen ble brukt til å dekke over krisen.

Også den pensjonerte thailandske ambassadøren Kobsak Chutikul var til stede på møtet. Han sier at stemningen var svært anspent.

– I den voldsomme diskusjonen vil jeg ikke avvise at ordet ble brukt, sier Chutikul, som også trakk seg fra komiteen.

Norsk skuffelse

FN-granskere mener Myanmars øverste militære ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten etter at over 700.000 rohingyaer ble drevet på flukt til Bangladesh i fjor. Suu Kyis regjering har avvist anklagene.

Statssekretær Marianne Hagen i Utenriksdepartementet sier de er svært skuffet over mandagens dom og bekymret for den negative utviklingen for pressefriheten i Myanmar.

– Vi oppfordrer myanmarske myndigheter til å beskytte pressefriheten, respektere grunnleggende menneskerettigheter og sikre journalisters rettssikkerhet, sier hun i en uttalelse.

Representanter fra den norske ambassaden i Yangon har fulgt rettssaken og var til stede da dommen falt, men i uttalelsen slutter UD seg ikke til det voksende internasjonale kravet om løslatelse.

Det gjør derimot Sveriges utenriksminister Margot Wallström, som kaller dommen urovekkende.

– De jobbet for å få fram sannheten om overgrepene i delstaten Rakhine og bør slippes fri umiddelbart, skriver hun på Twitter.

Powered by Labrador CMS