Appellen om å løslate de to journalistene er rettet direkte til regjeringssjef og tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.
Foto: Htoo Tay Zar / CC BY-SA 3.0
Suu Kyi blir bedt om å løslate Reuters-journalister: Hun skal ha kalt de to for forrædere
– Mørk dag for pressefriheten.
Reportere Uten Grenser ber Aung San Suu Kyi løslate to Reuters-journalister som er dømt til sju års fengsel i Myanmar. Hun skal ha kalt de to for forrædere.
EU, USA, Storbritannia og menneskerettsgrupper var raskt ute med å fordømme dommen, og de krever i likhet med FN at journalistene slippes fri.
– Vi er ekstremt skuffet over denne dommen, og vi ber om at journalistene løslates umiddelbart, sier britenes statsminister Theresa May gjennom sin talsperson.
Det er en mørk dag for pressefriheten i Myanmar, fastslår organisasjonen Reportere Uten Grenser.
– Denne svært urettferdige dommen, som kommer på slutten av en farse av en rettssak, stiller alvorlige spørsmål ved Myanmars overgang til demokrati, sier generalsekretær Christophe Deloire i en uttalelse.
Appellen er rettet direkte til regjeringssjef og tidligere fredsprisvinner Aung San Suu Kyi.
– Når rettssystemet tydelig er i hendene på regjeringen i denne saken, ber vi om at landets øverste myndighet, og vi begynner med regjeringens leder Aung San Suu Kyi, løslater disse journalistene, hvis eneste forbrytelse var å gjøre jobben sin, sier han.
Felle
De to Reuters-journalistene Wa Lone (32) og Kyaw Soe Oo (28) jobbet med å avdekke overgrep i delstaten Rakhine og drapene på den muslimske rohingyaminoriteten da de ble pågrepet i desember i fjor.
FNs nye menneskerettssjef Michelle Bachelet sier hun er sjokkert over dommen.
– Rettssaken er en parodi på rettferdighet, og jeg ber myndighetene i Myanmar løslate dem så snart som mulig, sier Bachelet.
Journalistene ble kjent skyldig i besittelse av hemmeligstemplede dokumenter med statshemmeligheter. De har forklart at de ble lurt i en felle ettersom de fikk dokumentene av politiet rett før pågripelsen.
– Sint reaksjon
Saken er enda en stygg ripe i lakken for Suu Kyi. Den amerikanske diplomaten Bill Richardson, som inntil nylig var en av hennes fortrolige, hevder at hun stemplet de to som forrædere da han forsøkte å ta opp saken.
– Suu Kyis svar var fullt av sinne, og hun refererte til journalistene som forrædere, sier Richardson til nyhetsbyrået AFP.
Like etter uoverensstemmelsen med Suu Kyi forlot han vervet han hadde i en internasjonal rådgivingskomité vedrørende rohingya-krisen ettersom han mente komiteen ble brukt til å dekke over krisen.
Også den pensjonerte thailandske ambassadøren Kobsak Chutikul var til stede på møtet. Han sier at stemningen var svært anspent.
– I den voldsomme diskusjonen vil jeg ikke avvise at ordet ble brukt, sier Chutikul, som også trakk seg fra komiteen.
Norsk skuffelse
FN-granskere mener Myanmars øverste militære ledere må stilles til ansvar for folkemord og forbrytelser mot menneskeheten etter at over 700.000 rohingyaer ble drevet på flukt til Bangladesh i fjor. Suu Kyis regjering har avvist anklagene.
Statssekretær Marianne Hagen i Utenriksdepartementet sier de er svært skuffet over mandagens dom og bekymret for den negative utviklingen for pressefriheten i Myanmar.
– Vi oppfordrer myanmarske myndigheter til å beskytte pressefriheten, respektere grunnleggende menneskerettigheter og sikre journalisters rettssikkerhet, sier hun i en uttalelse.
Representanter fra den norske ambassaden i Yangon har fulgt rettssaken og var til stede da dommen falt, men i uttalelsen slutter UD seg ikke til det voksende internasjonale kravet om løslatelse.
Det gjør derimot Sveriges utenriksminister Margot Wallström, som kaller dommen urovekkende.
– De jobbet for å få fram sannheten om overgrepene i delstaten Rakhine og bør slippes fri umiddelbart, skriver hun på Twitter.