Jyllands-Posten har opprettet erstatningssak mot journalisten som solgte dem plagierte artikler.
Foto: Wikimedia Commons / Tsca
Avis krever 150.000 i erstatning fra journalist
– Synes egentlig at han burde betale, skriver ansvarlig redaktør etter plagiatsak.
Jyllands-Posten krever erstatning av den danske frilansjournalisten Lasse Skytt, som har innrømmet flere tilfeller av plagiat. Det skriver sjefredaktør Marchen Neel Gjertsen i en rettelse på avisens hjemmesider.
Foruten danske medier har journalisten solgt artikler til flere norske aviser. Blant andre Aftenposten Innsikt, Vårt Land, Dagbladet og Klassekampen.
Aftenposten Innsikt meldte onsdag at de har funnet feil i 23 artikler fra Skytt.
150.000 kroner
Det var danske Journalisten som først omtalte at Jyllands-Posten nå trekker 39 artikler skrevet av frilansjournalisten, og oppretter erstatningssak mot ham.
Ifølge Jyllands-Posten er det funnet «grove brudd» på god sitatskikk og plagiat i alle sakene som trekkes.
Ifølge danske MediaWatch kommer det frem i en intern e-post at erstatningskravet fra Jyllands-Posten er på over 150.000 danske kroner.
«Vi kommer til å kreve tilbakebetaling for alle disse artiklene, i tillegg til å kreve at han finansierer undersøkelsene. For de pengene synes vi egentlig at han burde betale», skriver Neel Gjertsen ifølge MediaWatch.
Nye rutiner
I e-posten skriver ansvarlig redaktør også at Jyllands-Posten nå får anledning til å revurdere interne rutiner for samarbeid med frilansere. Det kan bety at det vil stilles krav til frilansere avisen ikke kjenner godt.
Neel Gjertsen nevner blant annet krav om kildelister med kontaktopplysninger, opptak og bilder som mulig dokumentasjon.
Undersøkelsene Jyllands-Posten har gjort, viser imidlertid at frilansjournalisten også har levert livsstilsartikler der det ikke er blitt funnet feil.
Selv om det har vært fristende å fjerne alle artikler fra journalisten, skriver Neel Gjertsen på avisens nettsider at de ikke har fjernet artikler uten feil:
«Men vår journalistikk er også kulturarv og historikk for ettertiden, og uansett hvor lite vi vil forbindes med dette navnet, forekommer det også problematisk å slette artikler som vi ikke har grunn til at tro er feil. Det vil lede til en ny praksis, som vi heller ikke kan stå inne for», skriver hun.
Skytt har ikke besvart Journalistens henvendelser om plagiatsakskomplekset de siste ukene.
Rettelse: I en tidligere versjon sto det at det var funnet 23 feil, deg riktige er at det er funnet feil i 23 artikler.