Einar Tho, ansvarlig redaktør i Haugesunds Avis, om frifinnelsen av mannen som sto tiltalt for drapet på Birgitte Tengs.

Avisa holdt igjen identifiseringen av Tengs-frikjent: – Ombestemte oss i tingretten

– Når mediene påstår å ha lært av Baneheia-saken, må handlinger endres, sier Haugesunds Avis-sjefen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Der de fleste av landets store mediehus lenge har identifisert mannen som sto tiltalt, og ble dømt i tingretten, for drapet på Birgitte Tengs, har Haugesunds Avis holdt igjen.

Avisa som har levd tett på den vonde saken siden drapet skjedde i 1995, forklarte både da det ble tatt ut tiltale og da tingrettsdommen kom hvorfor de ikke gjorde som «alle» andre og identifiserte.

Aftenposten og Stavanger Aftenblad er to andre som ikke har identifisert.

Endret plan i tingretten

I dag, etter at lagmannsretten frifant den tiltalte mannen, sier ansvarlig redaktør Einar Tho i Haugesunds Avis seg fornøyd med valget.

– Vi er glade for at vi gjorde som vi gjorde nå, sier Tho til Journalisten.

Planen var opprinnelig en annen, forteller redaktøren:

– Planen vår var å identifisere hvis han ble dømt i tingretten, men vi ombestemte oss fordi vi syntes bevisgrunnlaget var såpass tynt at det fortsatt fantes tvil da vi hørte opplesningen av dommen.

– Baneheia-læring må få konsekvenser

I dag kan han konstatere at lagmannsretten ser det på samme måte.

– De tingene retten i dag har lagt vekt på, er det samme som vi har kjent på. At dommen sto og falt på én ting (DNA-spor, red. anm.), og at dette er en person som kanskje ikke hadde blitt dømt i tingretten hvis han hadde rent rulleblad, sier Tho.

Han legger til:

– Hvert medium må gjøre sin vurdering, men nå er denne mannen frikjent og skal prøve å leve et liv. Når mediene sier at vi har lært så mye av Baneheia-saken, må det få konsekvenser i form av endring i handlinger, for eksempel rundt identifisering i saker der det ikke er åpenbart at vedkommende er skyldig.

– Hva hadde du tenkt og gjort i dag hvis du hadde vært blant redaktørene som identifiserte?

– Dette kan jo ikke slettes heller, saken vil alltid hefte ved ham. Jeg mener heller ikke at identifisering aldri skal skje i saker som kan ende med frifinnelse. Men jeg mener terskelen bør ligge et annet sted enn dette for en del medier.

I en kommentar i egen avis skriver Tho:

«Mange må nå gå i seg selv og vurdere hva de har bidratt med som gjør at denne mannen ikke kan fortsette noe normalt liv i Norge. I en medieverden som det siste året har snakket høyt og kjekt om hva vi har lært av Baneheia-saken og den uriktige dommen mot Viggo Kristiansen, må vi erkjenne at det er andre faktorer enn uskyldsantakelsen som veier tyngst når kriminalsaker dekkes og tiltalte identifiseres.»

– Jordskjelv

Lagmannsrettens frifinnelse av den Tengs-tiltalte, etter dom i tingretten, har umiddelbart vakt oppsikt.

VGs krimkommentator Øystein Milli kalte dommen «et jordskjelv» sekunder etter at retten var hevet.

– Jeg har aldri hørt en sånn filleristing av påtalemyndigheten og politiet som dommeren lekset opp her. Retten mener de har sett bort fra åpenbare innvendinger mot at tiltalte er skyldig, sa Milli til egen avis.

Statsadvokat Thale Thomseth har uttalt at de ikke kjenner seg igjen i kritikken.

Powered by Labrador CMS