DRAR LESERE: Ansvarlig redaktør Jens Olai Jenssen sier gode bilder bidrar til at avisa når flere lesere. Foto: Kathrine Geard

Før pynt, nå informasjon

Jens Olai Jenssen, redaktør i Oppland Arbeiderblad.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Bilder har fått mye større plass i avisene de siste årene, på bekostning av tekst. Hva syns du om den utviklingen?

– Formidling av bilder har gjennomgått en formidabel utvikling på få år, samtidig som synet på bildets rolle i pressen er forandret. Før var det mest som pynt, nå som formidler av informasjon. Og selv om det kan høres ut som en klisjé, så er det noe i det at et bilde kan si mer enn tusen ord. Men det aller viktigste er selvsagt at man ser tekst og bilde i en sammenheng, i et samspill som styrker helheten.

– Har den økte bildebruken fått noen konsekvenser for journalistikken?

– Det har nok påvirket hvordan vi prioriterer journalistiske saker, hvilke som får store oppslag og hvilke som må nøye seg med en mer beskjeden plass. Det er jo ingen tvil om at man når flere med gode bilder.

– Ingen negative effekter?

– Det måtte være at den harde stoffprioriteringen vi har vært nødt til å gjøre på grunn av nedbemanning innimellom har ført til feilprioriteringer med hensyn til hvor stor plass et bilde bør få. Men fortsatt er det mest tekst på våre nyhetssider, og sett under ett jeg kan ikke jeg se at den mer bildeorienterte journalistikken har hatt noe særlig negative konsekvenser. Det kan tvert imot godt være at vi får fram essensen og sammenhengen i saker bedre nå enn tidligere, for det stiller større krav til en journalist å skrive kort enn langt.

– Hvordan ser du for deg Oppland Arbeiderblads utvikling på dette feltet?

– Vi ble tabloid allerede på 60-tallet, og har lang erfaring med dette formatets fortrinn for en god presentasjon. Våre tre fotografer fungerer på mange måter som fotoreportere, samtidig som journalistene er utstyrt med kamera. Det vil trolig øke bevisstheten for samspillet mellom tekst og bilde, men jeg tviler vel på at bildebruken i avisa vil bli særlig større. Jeg tror vi er kommet ned på et nivå som vil holde seg, både her hos oss, som A-pressens nest største avis, og i pressen for øvrig.

Powered by Labrador CMS