INGEN UNNSKYLDNING: Malstyring må ikke bli en unnskyldning for feil bildebruk, mener redaktør Han­na Rel­ling Berg i Sunn­mørs­pos­ten. Foto: Adrian Øhrn Johansen

– Kan bli mer visuelle

Hanna Relling Berg, redaktør i Sunnmørsposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Bilder har fått mye større plass i avisene de siste årene, på bekostning av tekst. Hva syns du om den utviklingen?

– Bildet er et viktig journalistisk virkemiddel som kan tilføre historien noe. Da Sunnmørsposten i 2006 gikk over til tabloid så vi at bilder ble viktigere. Men det viktigste var å være tydelig på vårt oppdrag og vår profil, det er av langt større betydning enn størrelsen på bildet. Men selv om jeg fortsatt har stor tro på det skrevne ord, mener jeg samtidig at vi kan bli mer visuelle. Det handler om å formidle informasjon til leserne på den måten de best kan oppfatte.

– Hva med kritikken om at dårlige eller intetsigende bilder tar for stor plass i avisen og fortrenger verdifull informasjon?

– Det skjer sikkert både hos oss og andre. Men valg av bilde bør ikke være tilfeldig. Man skal prioritere innhold når saker utvikles, og med bildebruken som et effektivt virkemiddel for å få fram journalistiske poeng. For bildene må ha et poeng!

Sunnmørsposten har, i likhet med de fleste andre aviser, malstyrt produksjon. Det hevdes at nettopp fastlåste maler er grunnen til for store bilder?

– Malstyring må ikke bli en unnskyldning for feil bildebruk! Det er viktig at vi ikke undervurderer leserne og blir for overfladiske. Vi må passe oss for en slik utvikling, for det vil svekke vår troverdighet.

– Hvordan ser du for deg Sunnmørspostens utvikling på dette feltet?

– Jeg vil vekk fra de halvlange, halvgode sakene. Vi skal ikke være redd for de lange fortellingene, men det står ikke i motsetning til å tenke visuelt. Målet er å kunne sette ting i en forståelig sammenheng for leserne, med en meny av både notiser og større saker. Det viktigste er å bruke de virkemidlene som best får fram innholdet i sakene, om det betyr litt flere eller færre bilder enn i dag er jeg ikke så opptatt av.

Powered by Labrador CMS