FORMIDLER INFORMASJON: Hilde Haugsgjerd ser ingen klar mot­set­ning mel­lom tekst og bil­de, det handler om å formidle informasjon. Foto: Kathrine Geard

Vil dyrke forskjellen

Hilde Haugsgjerd, redaktør i Aftenposten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

– Bilder har fått mye større plass i avisene de siste årene, på bekostning av tekst. Hva syns du om den utviklingen?

– Det er egentlig vanskelig å si noe spesielt om det. I Aftenposten er vi opptatt av å gi innsikt og informasjon, noe som tilsier mye tekst. Men samtidig er det positivt at man er blitt mer opptatt av det journalistiske bildet, og dets evne til å dokumentere og fortelle noe. Så som formidler av informasjon ser jeg i grunn ingen klar motsetning mellom tekst og bilde.

– Tror du denne utviklingen får noen konsekvenser for morgendagens journalistikk?

– Fortellerspråket blir jo annerledes, og større bilder vil forandre journalistikken på godt og vondt. Vi lever i en visuell verden hvor folk verdsetter bilder i større grad enn tidligere, og det er bra. Men hvis konsekvensen skulle bli at dette fortrenger de gode tekstene, så er det negativt.

– I dag kommer nesten alle norske aviser som tabloider, samtidig som bildet får større plass omtrent overalt. Kritikere har hevdet at avisene er i ferd med å bli for like?

– Ja, det er ingen tvil om at avisene er blitt litt likere, og det er en fare hvis vi blir enda likere enn i dag og blir helt like. Men jeg mener at det tross alt fortsatt er stor forskjell mellom spesielt løssalgsavisene og abonnementsavisene, og denne forskjellen skal vi dyrke. Det er svært viktig at avisene har en egen identitet.

– Aviser blir også kritisert for at man i for stor grad blåser opp bilder til en størrelse kvaliteten ikke tilsier?

– Jeg er helt enig. Det er en svakhet ved manges bildejournalistikk at vi ofte har en litt fastlåst oppfatning av hvor stor plass et bilde skal ha. Og den kritikken rammer også Aftenposten.

– Vi må bli mer bevisste på hvordan vi bruker samspillet tekst og bilde.

– Hvordan ser du for deg Aftenpostens utvikling på dette feltet?

– Jeg tror leserne vil oppleve større kontraster og variasjoner i morgendagens Aftenposten. Gode bilder vil få større plass, mens saker med likegyldige bilder gjerne kan få tekst uten bilde. Vi må gi plass til begge deler.

Powered by Labrador CMS