Dette er andre gang på en uke at analysebyrået Infact har gått ut med informasjon om at deres partibarometer viser feil tall.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Nidaros
Aviser måtte trekke Infact-måling – igjen
Nidaros måtte avpublisere sak. Infact skylder igjen på menneskelige feil.
Avisa Nidaros publiserte tirsdag en fersk meningsmåling fra Trondheim som viste et Høyre som var dobbelt så stort som Arbeiderpartiet i byen.
Saken stod i et par timer før den ble trukket. Det viste seg nemlig at tallene som ble publisert var feil.
Menneskelig feil
«Analysebyrået Infact vil med dette informere om at meningsmålingen som ble levert til mediehuset Nidaros inneholder feil», skrev daglig leder i Infact, Lars Helander, til avisa Nidaros tirsdag kveld.
I følge Helander skyldes feilen bruk av feil vekternøkkel ved vekting av resultatene. Han understreker overfor avisa at det skyldes menneskelige feil, og at det ikke har noe å gjøre med selve metoden de bruker for datainnsamling.
– Den enkle forklaringen er at det har vært større pågang ved dette valget enn vanlig, sier han til VG.
Sjokkmålingen viste et Høyre med hele 33 prosent oppslutning i Trondheim, noe som var dobbelt så mye som Arbeiderpartiet på 17,5 prosent. Nidaros har nå publisert den riktige målingen, som viser et litt mer nøkternt tall for Høyre med 27,5 prosent oppslutning mens AP får 22,8 prosent.
Andre gang på en uke
I forrige uke kunne Journalisten fortelle at flere medier måtte avpublisere saker som følge av en lignende Infact-feil, da på måling fra Vestfold og Telemark.
– Det var en menneskelig feil og det beklager vi. Vi tar dette veldig alvorlig, sa Infact-sjefen da til Journalisten.
Blant andre NTB og VG rakk å sitere Nidaros-saken om sjokkmålingen i Trondheim før det ble klart at målingen var basert på feil tall tirsdag kveld. og måtte trekke og endre i artikler.
– Dette skal ikke skje. Man legger til grunn at tall fra et meningsmålingsinstitutt skal være kvalitetssikret. Vi ba også om å få tallene dobbelt og trippeltsjekket av InFact før publisering. Da fikk vi forsikringer om at målingen stemte, men vi beklager på det sterkeste å ha publisert noe som ikke er riktig, sier nyhetsredaktør i Nidaros, Andreas Haakonsen, til egen avis.