Frykter for lokalstoffets plass

NORDFJORDEID (Journalisten): – Frykt for at lokalstoffet skal bli borte er en av årsakene til at mange er negative til å slå sammen aviser i Sogn og Fjordane, sier journalist Helga Didrikke Sundal i Fjordabladet.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

På en konferanse i regi av Sogn og Fjordane Journalistlag nylig foreslo redaktør Jan Nyberg i Bergens Tidende å slå sammen flere av lokalavisene for å få en større, slagkraftig redaksjon som blant annet kunne drive kritisk og undersøkende journalistikk på en helt annen måte enn småavisene kan i dag. Nyberg så for seg en sammenslåing av de fire avisene i Nordfjord og tilsvarende sammenslåing av de fire avisene i Sogn og Sunnfjord.

– Jeg synes det er både fordeler og ulemper ved dette forslaget, sier journalist Helga Didrikke Sundal i Fjordabladet på Nordfjordeid.

Lokalstoff

Hun peker på at det er lokalavisene som har framgang og at det skyldes at lokalavisene skriver om de nære tingene.

– Så i en stor avis kan dere ikke bruke to sider på vårkonserten til Eid Musikklag eller kjempeoppslag om en laus okse på Stårheim?

– Nå var denne oksen en sak som gikk rett på topps på NRK Sogn og Fjordane, så det er nok ikke dårlig stoff. Men det er klart at i en større avis vil terskelen for lokalstoffet ligge høyere. Spørsmålet blir hvem vi skriver for og om ikke det nettopp er dette nære lokalstoffet som leserne våre vil ha, sier Sundal.

Hun innser imidlertid at når fire aviser dekker et område med totalt rundt 30.000 innbyggere, så kan man lett finne gode argumenter for en sammenslåing og mer effektiv avisdrift, men de mange avisene er også uttrykk for en sterk lokal identitet.

Ikke grobunn for fylkesavis

Journalist Eldgrim Fossheim i NRK Sogn og Fjordane har ingen tro på forslaget om å slå sammen aviser i fylket. Han mener flere av avisene er veldig rotfestet. Med de avistradisjonene de har i Sogn og Fjordane vil det ta lang tid før det er grobunn for en fylkesavis.

– Jeg er også skeptisk til om en sammenslåing og mer effektiv drift vil få den effekt som Nyberg ønsker, nemlig at det vil frigjøre ressurser til mer gravende journalistikk. Hvis avisene får mer ressurser, så tror jeg heller det går til eierne i form av utbytte. Se på Firda som tjener penger som gress. De leverer kjempebeløp til A-pressen sentralt hvert år, sier Fossheim.

– NRK er det eneste samlende fylkesmediet. Kunne det ikke være bra med litt konkurranse?

– Jeg synes det er bra slik vi har det nå, men vi konkurrerer hver eneste dag. Vi har ikke en stor konkurrent, men vi har mange, sier Eldgrim Fossheim som har jobbet ved NRK Sogn og Fjordane i 23 år.

Mer kvalitetsjournalistikk

Redaktør Jan Nyberg i Bergens Tidende sier han ble invitert til en debatt i journalistlaget for å drøfte gravejournalistikken. Til årets SKUP-konferanse var det ikke en eneste deltaker fra Sogn og Fjordane, og i fjor greide ikke lokallaget å finne kandidater til den lokale journalistprisen. Nyberg tror ikke det er fordi journalistene i fylket er dårligere enn andre steder.

– Jeg tror avisstrukturen i fylket er slik at det ikke gir rom for å drive med kritisk og gravende journalistikk. Redaksjonene er for små og det blir for mye returinformasjon, sier Nyberg som selv er fra Stårheim i Eid kommune.

– Hvilke reaksjoner har du fått på forslaget ditt?

– Jeg ser at en del næringslivsfolk i en reportasje i Fjordabladet sist lørdag er svært positive, men ellers har jeg registrert at sju av de åtte avisene på lederplass har tatt avstand fra forslaget og sagt at det er en dårlig idé. Den eneste avisen jeg ikke kan se har vært imot meg er Ytre Sogn i Høyanger, sier Nyberg.

Gidder ikke lese om bønder i Jølster

Der tar Jan Nyberg feil. Redaktør og daglig leder Rune Sviggum i avisen Ytre Sogn i Høyanger sier med en gang at også han har tatt avstand fra Nybergs forslag på lederplass. Han viser til at A-pressen i 1996 prøvde på en slik sammenslåing da de slo sammen Firda i Førde med Sogn Dagblad i Høyanger.

– Det gikk ikke. Folk i Høyanger gidder ikke lese om bøndene i Jølster, og annonsørene her i Høyanger var misfornøyd. Annonsene forsvant i den store avisen og ble altfor dyre, sier Sviggum.

– Vi hater sunnfjordinger

Han sier han kan takke A-pressens sammenslåing for at det ble grunnlag for å starte den nye avisen Ytre Sogn.

– Du må huske på at her har vi fortsatt våre fogderistrider. Vi hater sunnfjordinger og da jeg i forbindelse med et jubileum i Førde ble bedt om en kommentar, så sa jeg bare: Legg ned hele Førde. Sånn er det, sier redaktør Rune Sviggum.

Powered by Labrador CMS