Bai Lowe skal ha jobbet som sjåfør for en av dødsskvadronene til den tidligere diktatoren Yahya Jammeh (bildet).

Tiltalt for krigsforbrytelser etter journalistdrap

Tysk domstol behandler krigsforbrytersak mot mann fra Gambia.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

En gambisk mann står tiltalt for krigsforbrytelser i en tysk domstol i Celle. Saken er den første i sitt slag etter Gambias år under diktatoren Yahya Jammeh.

Bai Lowe ble pågrepet i Hannover i mars 2021. Han anklages for å ha deltatt i en dødsskvadron som skal ha handlet på ordre fra Jammeh, som styrte Gambia med jernhånd i 22 år. I 2017 flyktet han fra landet etter å ha tapt presidentvalget.

Tiltalen mot Lowe er reist i Tyskland som følge av såkalt internasjonal jurisdiksjon i saker som omhandler krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Når en anklage dreier seg om denne type ugjerninger, kan det reises sak i hvilket som helst land, selv om de er begått et helt annet sted.

Lowe anklages for medvirkning til to drap og ett drapsforsøk mens han jobbet som sjåfør for dødsskvadronen Jungler fra desember 2003 til desember 2006.

– Ville skremme og undertrykke

– Denne enheten ble brukt av Gambias daværende president til å utføre ulovlige drapsordre, blant annet for å skremme den gambiske befolkningen og undertrykke opposisjonen, heter det i tiltalebeslutningen.

Ett av ofrene var journalisten Deyda Hydara, som jobbet som korrespondent for nyhetsbyrået AFP i over 30 år. Han var også redaktør for den uavhengige avisa Le Point.

I desember 2004 ble Hydara skutt og drept mens han satt i sin egen bil i Gambias hovedstad Banjul.

Tre gambiere pågrepet

– Dette er en dag vi har ventet på i 18 år, sa sønnen Baba Hydara da rettssaken startet mandag.

Lowe er den tredje gambieren som er pågrepet i utlandet som følge av samarbeid med Jammeh.

De to andre er Gambias tidligere innenriksminister Ousman Sonko, som har vært etterforsket i Sveits siden 2017, og et annet medlem av dødsskvadronen Jungler, Michael Sang Correa, som ble tiltalt i juni 2020 i USA.

Powered by Labrador CMS