Bjørn Olav Jahr signerer bøker under lanseringen av boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet». Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
Bjørn Olav Jahr signerer bøker under lanseringen av boka «Drapene i Baneheia. To historier. En sannhet». Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Lager dokumentarserie om Baneheia-saken

Kommer på TVNorge til høsten.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

TVNorge har i ett og et halvt år jobbet med en dokumentarserie om Baneheia-saken, skriver kanalen i ei pressemelding.

Det er i år 20 år siden to jenter ble drept og voldtatt i Baneheia i Kristiansand.

Drapene rystet Norge, og Baneheia-saken er en av de mest omtalte kriminalsakene i norsk historie. Senere er den omtalt som et nasjonalt traume.

– Vi mener det er både riktig og viktig at Baneheia-saken blir grundig belyst, også for et større publikum, sier kommunikasjonsdirektør i Discovery, Espen Skoland.

Serien skal produseres av produksjonsselskapet Monster, og produsent er Kelly Lillesund, som også var produsent på serien om drapet i Holmenkollen.

TV 2 og NRK sa nei

– Dommen mot Viggo Kristiansen er kraftig kritisert fra flere hold, og det er sådd betydelig tvil rundt dommen, mens påtalemyndighetene, på sin side, fremstår sikre i sin sak. Vi vil forstå hvorfor, sier Skoland.

Serien skal basere seg på boka journalist Bjørn Olav Jahr ga ut for tre år siden, der han setter kritisk søkelys på etterforskinga, bevisvurderinene og rettssakene etter Baneheia-drapene.

I 2018 sa både NRK og TV2 nei til å lage dokumentarserie basert på boka, og Aftenpostens planer om podkast ble også senere skrinlagt.

– Vi merket en veldig sterk uvilje mot å delta, både fra politiet, påtalemyndigheten så vel som fra pårørende. Aftenposten opplevde at det ble for skjevt kildetilfang, om bare de som mener at saken skal gjenopptas skulle stille opp, og trakk seg fra arbeidet, sa Svein Tore Bergestuen til Journalisten da dette ble kjent.

– Tydelig standpunkt

Det var han som hadde fått oppdraget med å lage podkasten. Han sa han forstod Aftenpostens nei, men beklaget utfallet.

– At det er mulig å stikke kjepper i hjulene for et slikt prosjekt ved bare å ikke ville delta er dumt.

Bjørn Olav Jahr konkluderer i boka om at drapsdømte Viggo Kristiansen er uskyldig dømt i Baneheia-saken. Skotland opplyser om at Jahr blir en bidragsyter i serien.

– Han har tatt tydelig standpunkt i saken, basert på sin gjennomgang av bevisene. Men serien vil se på saken i sin helhet – både momenter som taler for Kristiansens skyld og uskyld, sier Skotland, ifølge pressemeldinga.

Han sier de vil gjøre det de kan for å få med politi, påtalemyndighet, og generelt flest mulig stemmer i dokumentarserien. Den skal etter planen vises høsten 2020.

Powered by Labrador CMS