NRKs Bård Wormdal dekket avlossing av store mengder radarutsyr på kaia i Vardø. Foto: Bård Wormdal/NRK Finnmark
E-tjenesten: Vil ikke kommentere om dytting av journalister og slag mot kamera er akseptabel oppførsel
Hendelsen på kaia i Vardø politietterforskes.
Tirsdag fortalte Journalisten at politiet har startet etterforskning for å finne ut om det skjedde noe straffbart da NRK-journalist Bård Wormdal ble forsøkt hindret mens han filmet avlossing av militært utstyr i Vardø i forrige uke.
– Det kommer en kar gående mot meg, og når han nærmer seg snur han ryggen til. De siste meterne går han baklengs, og dulter helt bevisst inn i kroppen min. Så sier han at jeg ikke kan ta bilder av lastebilen hans. Jeg innvender at vi står på en offentlig kai, men han gjentar bare beskjeden. Så slår han med høyrehånda mot kameraet, beskrev Wormdal.
NRK Finnmark har politianmeldt episoden, og overlevert videomateriale til politiet.
På oppdrag for E-tjenesten
Personen som konfronterte Wormdal, tilhører et lokalt transportfirma, mens det er Etterretningstjenesten som drifter og opererer radarsystemet GLOBUS i Vardø.
Leveransene på kaia i Vardø gikk til anlegget, som ifølge E-tjenesten selv er under oppgradering og modernisering fram mot 2022.
Til arbeidet hyrer de inn en rekke lokale firmaer:
– I moderniseringsarbeidet brukes flere lokale entreprenører. Det benyttes også lokale ressurser til ulike former for tjenesteyting, sier sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Morten Haga Lunde, til egne nettsider.
Ingen kommentar
Journalisten har sendt E-tjenesten en rekke spørsmål om hvordan de forholder seg til episoden på kaia, og får kontakt med pressetalsperson Ann-Kristin Bjergene på telefon.
– Vi kommenterer ikke saker som er under politietterforskning, svarer Bjergene.
– Kan dere på generelt grunnlag svare på om dytting av journalister og slag mot kamera er akseptabel oppførsel for personer ute på oppdrag for E-tjenesten?
Dette vil ikke Bjergene kommentere.
– Erfarer ikke mer åpenhet
Bård Wormdal, som har fulgt E-tjenesten og etterretningsinstallasjonene i Finnmark tett i en årrekke, lar seg ikke imponere:
– Etterretningstjenesten hevder de er blitt mere åpen med årene, sagt blant annet av tidligere etterretningssjef Kjell Grandhagen. Det er ikke min erfaring, det viser også denne kommentaren, melder Wormdal, og legger til:
– E-tjenesten bør kunne begrunne hvorfor de ikke vil kommentere dette. Å ikke ville kommentere har ikke noe med å beskytte gradert informasjon, noe som naturligvis er viktig, men som det ikke er snakk om her.
Ubesvarte spørsmål
Wormdal har tidligere uttalt til Journalisten at han mener det er tydelig at transportarbeiderne på kaia hadde fått beskjed om å skjerme aktiviteten fra offentligheten.
Dette tas opp i de skriftlige spørsmålene Journalisten har sendt E-tjenesten om episoden:
– Kjenner dere til den (hendelsen på kaia, journ. anm.) fra før?
– Ser dere noe umiddelbart kritikkverdig her?
– Hadde arbeiderne på kaia i Vardø fått beskjed fra E-tjenesten om å gå inn for å skjerme aktiviteten?
– Er dytting og slag mot kamera akseptabel oppførsel for personer ute på oppdrag for E-tjenesten?
– Kommer dere til å foreta dere noe for å finne ut mer om situasjonen?
– Hvordan er kontrakten med det politianmeldte selskapet, og kommer dere til å videreføre kontrakten som normalt inntil videre?