Rune Valderhaug er konserntillitsvalgt og klubbleder i Bergens Tidende. Foto: Bjørn Åge Mossin
– La ikke optimismen ta overhånd
BERGEN (Journalisten): Klubbleder og konserntillitsvalgt minner medieledere om alvoret i situasjonen.
– Vi må ikke bade oss i en optimisme som underslår at den økonomiske situasjonen er veldig vanskelig, både for Bergens Tidende og andre mediehus i Media Norge, sier Rune Valderhaug. Han har åtte år bak seg som leder av redaksjonsklubben i BT og ble i fjor høst valgt som en av to konserntillitsvalgte på heltid i det nye konsernet Media Norge.
Stor optimisme
På et møte i Bergen onsdag ga en rekke av medielederne i byen uttrykk for en optimisme som virket større enn den de er programforpliktet til.
– Vi kommer til å komme styrket ut av denne fasen, det er jeg helt sikker på, uttalte Valderhaugs egen sjefredaktør, Trine Eilertsen.
– Krisen kan være sunn, ved at den fører til fornuftige omstillinger, sa konsernsjef i Media Norge, Didrik Munch, mens avtroppende redaktør i Bergensavisen, Olav Terje Bergo slo fast at han er sikker på at BA overlever og kommer seg gjennom krisen.
I Dagens papirutgave av Journalisten erklærer Eilertsen:
– Vi har verdens beste utgangspunkt for å bli sterkere og bedre.
BT-redaktøren og påtråppende sjefredaktør i Bergensavisen, Anders Nyland, uttaler at de har tro på stabilt eller økende papiropplag de neste årene.
Valderhaug sier at han er enig i at det er viktig å bevare humøret og optimismen, midt oppe i problemene som følger av finanskrisen og den tilhørende lavkonjunkturen. Han viser til at konjunkturene har svingt til dels kraftig de siste 25 årene, og at en bølgebunn normalt vil bli fulgt av bedre tider.
Venter flere kutt
– I BT og Media Norge-avisene står vi bra rustet til å komme oss igjennom krisetidene. Men det er sannsynlig at det kommer nye runder med kostnadskutt. Jeg tror ikke vi har sett bunnen, for pilene peker fortsatt nedover. 2009 kommer uansett til å bli et veldig tøft år, og jeg håper inderlig at vi ikke kommer dit at vi må si opp folk, framholder han.
Schibsted har varslet nye kostnadskutt i Aftenposten. Tiltakene offentliggjøres når konsernet legger fram sitt foreløpige 2008-regnskap 27. februar. Tre dager tidligere er det styremøte i Aftenposten, der Aftens skjebne trolig avgjøres. Signalene tyder på at ettermiddagsavisen enten legges ned eller vil inngå som en del av morgenutgaven.
Håper på trykkerisamarbeid
Valderhaug sier det vil være fornuftig om BT overtar trykkingen av BA, noe de to konkurrentene forhandler om i disse dager. Det er ventet at BA kan spare rundt ti millioner kroner på en slik løsning.
– Det ville være en vinn-vinn situasjon. Det er viktig for konkurransen i Medie-Bergen at BA overlever. Det hadde vært fryktelig trist å miste dem. Derfor er det godt å se at Bergo er så sikker på at BA vil komme seg gjennom krisen, sier Valderhaug.
I forbindelse med de pågående kostnadskuttene i mediehuset BT har 21 ansatte, derav sju i redaksjonen, nå valgt Avtalefestet førtidspensjon med tilhørende gavepensjon. Ni medarbeidere er innvilget sluttpakke, av dem jobber tre i BTs redaksjon. Om lag 65 av i alt 80 ansatte som fyller 62 i år eller neste år, signaliserte ifølge Valderhaug under prosessen at de kunne tenke seg å gå av med AFP og gavepensjon.