Faksimile fra P3 Dokumentars Facebook-side.

Narkopåstander mot NRK-journalist

Beboere på Karlsøya hevder at P3-medarbeider var pådriver til og selv deltok i hasjrøyking.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Lars Anton Ligaarden, som laget P3 Dokumentars videodokumentar “Hippieøya”, avviser påstandene fra flere navngitte beboere, gjengitt i Karlsøynytt onsdag. På bakgrunn av de sterke reaksjonene har NRK valgt å avpublisere nettdokumentaren om det alternative samfunnet på Karlsøya i Troms. Dokumentaren ble lagt ut i slutten av forrige uke.

En rekke av de medvirkende i prosjektet føler seg misbrukt av NRK-journalisten, som de mener laget dokumentarfilm under falskt flagg.

– Var en pådriver

– Journalisten var en pådriver for å få de klippene med hasjrøykinga. Han har selv sittet og røykt med dem. De klippene du ser med hasjrøykinga  er besøkende på Karlsøya og ikke noen som bor der, hevder Stein E. Olsen overfor Karlsøynytt.

Olsen, kjent som vokalisten i Karlsøy Prestegaard, medvirket selv i dokumentaren og føler seg nå ført bak lyset av NRK-journalisten.

Er sjokkert

Det samme gjør flere øyboere som uttaler seg til lokalavisa.

– Journalisten var inn og ut av husene våre i to uker. Tilslutt så oppfattet ikke folk ham lenger som journalist. Folk her er sjokkert over hvor opphengt han var i rus, og du ser nesten ikke et bilde fra reportasjen uten at noen har en ølboks eller røyk i handa, sier Svein-Egil Haugen.

Han har forlanget at klippene hvor han er med skal fjernes fra dokumentaren.

Studerer fotojournalistikk

“Hippieøya” er Ligaardens første P3-dokumentar. Han har vært utplassert i P3 Dokumentar som praktikant siden august i år. 23-åringen er fotojournaliststudent ved Høgskolen i Oslo og Akerhus og skal jobbe i P3 Dokumentar i Trondheim fram til jul.

Ligaarden stiller seg uforstående til påstandene lokalbefolkningen kommer med i Karlsøynytt.

– Jeg har sett påstandene og kan si at jeg jevnt over ikke kjenner meg igjen i dem, i det hele tatt. Men jeg har ikke lyst til å gå inn på dem. Vi behandler saken på formelt vis internt i P3. Derfor må du snakke med redaksjonssjef Bjørn Tore Grøtte i P3, sier Ligaarden.

Avviser hasjrøyking

– Stemmer det at du røykte hasj selv, sammen med intervjuobjekter?

– Nei, det har jeg ikke gjort. Det kan jeg avkrefte. Det er naturlig at du spør meg, men mer vil jeg ikke si om dette.

– Har du noen teori om hvorfor disse påstandene kommer?

– Det blir bare påstander mot påstander hvis jeg går inn på det. Det hjelper ingen, så det har jeg ikke lyst til.

Behandles internt

Bjørn Tore Grøtte, redaksjonssjef i NRKs ungdomsredaksjon P3/Ung, vil heller ikke gå inn i detaljene i saken,

– Jeg har lest artikkelen, og den omtaler rykter. Slike rykter er det vanskelig for oss å forholde oss til, og dermed vanskelig å kommentere.

– Men hva gjør dere konkret med saken?

– I ettertid har det kommet såpass mange innspill, reaksjoner og kommentarer fra Karlsøy-miljøet at vi har funnet det mest redelig å avpublisere dokumentaren, for å gå gjennom den på nytt. Dette handler om premisset for dokumentaren. Vi vil ettergå den for å være sikre på at den er laget i tråd med de retningslinjer vi vanligvis følger.

– Har dere opprettet personalsak som følge av påstandene?

– Det viktigste for oss er å se på om det var riktig å publisere dette. Det gjør vi nå. Dersom det skulle vise seg å være en personalsak her, så er det noe vi i så fall håndterer internt.

Grøtte sier at det ikke er ofte P3 Dokumentar avpubliserer et redaksjonelt produkt. Så i den forstand er denne saken unik.

Det har ikke bare kommet negative tilbakemeldinger på “Hippieøya”-dokumentaren. Ligaarden fikk skryt på Twitter av artisten Pål Moddi Knutsen, som har bakgrunn fra regionen: “Fantastisk sak om Karlsøya! Takk!”

Powered by Labrador CMS