Studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegård gikk til sak mot Bodø Nu etter at Amedia-avisen hadde publisert en sitatsak basert på et podkastprosjekt de to laget i løpet av undervisningen. De to vant fram med sitt syn i Oslo tingrett. Ankesaken i Borgarting lagmannsrett. Studentene har hele veien blitt representert av Norsk Journalistlags advokater. Vibeke Lærum og Mads Backer-Owe Prosessfullmektig for motparten er Jon Wessel-Aas.
Mads Backer-Owe, advokatfullmektig i Norsk Journalistlag i dialog med Bodø Nus prosessfullmektig, Jon Wessel-Aas, i forbindelse med at saken ble behandlet i Borgating lagmannsrett.

Bodø Nu-rettssaken

Bodø Nu vant i sitat-rettssaken

Studenter idømt sakskostnader på over en halv million kroner.

Publisert Sist oppdatert

Borgarting lagmannsrett har i dag kommet med sin kjennelse i saken der avisa Bodø Nu ble saksøkt av to studenter etter en sitatsak om en studentprodusert podkast.

Og retten gir Bodø Nu medhold.

Avisa frifinnes, og studentene som har gått til sak med Norsk Journalistlag (NJ) på laget idømmes å betale sakskostnader på totalt i overkant av 500.000 kroner.

– Ikke kopi

Ut fra bevisførselen kan lagmannsretten ikke se at det er tale om sitering som ikke er i tråd med det som må anses som etablert praksis og god skikk, står det i dommen.

«Bodø Nus gjengivelse av det [kilden] forutsetningsvis skal ha uttalt i intervjuopptaket, er ikke kopi av ankemotpartenes åndsverk. Avisen har heller ikke kopiert hele eller vesentlige deler av intervjuet», konkluderer lagmannsretten.

Bare en svært liten del av podkasten er gjengitt eller sitert i artikkelen, påpeker retten, og viser til at podkasten i transkribert form var på rundt 10.000 tegn (1900 ord), mens sitatartikkelen var rundt 3800 tegn (520 ord).

– Tap for alle journalister

Utgiftene dekker journalistlaget. NJ-leder Dag Idar Tryggestad uttaler at de er skuffet.

– Men våre medlemmer kan være trygge på at NJ alltid vil stille opp for dem, og om nødvendig gå til retten, dersom vi mener det er riktig. Da er penger underordnet, sier NJ-lederen i en uttalelse om dommen.

NJ-advokat Vibeke Lærum og advokatfullmektig Mads Backer-Owe, som har representert NJ og de to studentene i søksmålet, sier også at de er skuffet over at lagmannsretten kom til en annen vurdering enn tingretten.

– Et tap for alle journalister som står på og bruker tid og ressurser på å skape gode saker, skriver Lærum i en sms.

Nå skal de gå gjennom dommen og vurdere om den skal ankes, opplyser NJ-juristene.

Advokat Jon Wessel-Aas melder på sin side at klientene Bodø Nu og Norsk Redaktørforening er glade for medholdet.

– Denne saken er prinsipielt viktig for hele pressen, da den dreier seg om en etablert, daglig praksis i pressen, som er viktig for at publikum skal kunne holdes orientert om nyhetsbildet, skriver Wessel-Aas i en epost til Journalisten.

Studentene vant i tingretten

Studentene Marie Staberg og Embla Viktoria Rostad Lillegård gikk til sak mot Bodø Nu, og vant i fjor høst fram i Oslo tingrett, etter at Amedia-avisen hadde publisert en sitatsak basert på et publisert podkastprosjekt de laget i løpet av undervisningen.

Studentene, og NJ, mener avisa gikk for langt i kopiering av innhold fra podkasten til sitatsaken. Rettslig gjaldt saken om hvorvidt det forelå krenkelse av opphavsrettigheter, subsidiært om brudd på markedsføringsloven.

Bodø Nu valgte å anke avgjørelsen, og i slutten av mai ble saken behandlet i Borgarting lagmannsrett. I forbindelse med anken valgte både Norsk Redaktørforening og Norsk Journalistlag å gå inn som partshjelpere i saken, men på hver sin side.

De to studentene har hele veien blitt representert av Norsk Journalistlags advokater i saken, mens motpartens advokat har vært Jon Wessel-Aas.

Til opplysning: Journalisten eies og utgis av Norsk Journalistlag.

Powered by Labrador CMS