– Det er en veldig lyttende journalistikk, et helt annet type prosjekt enn den vanlige dagligdagse journalistikken jeg er vant med, sier Renold T. Christopher.Foto: Marte Vike Arnesen
Podkast
Bretter ut livet i podkast: – Alle journalister bør få oppleve journalistikken fra «den andre siden»
Journalist Renold T. Christopher ble fulgt av Svarttrost i tre år til podkasten «Hemmeligheten». Han tror erfaringen vil gjøre ham til en bedre journalist.
Da norsk-tamilske Renold T. Christopher tok kontakt med podkastselskapet Svarttrost, hadde han bestemt seg. Nå skulle hemmeligheten han hadde båret på fly fritt.
Etter å ha levd et dobbeltliv i over ti år der vennene visste, men der familien og det tamilske miljøet ikke visste, var det på tide å stå fram.
I tre år har Svarttrost fulgt Christopher gjennom prosessen ved å stå fram som homofil. Det har resultert i podkastserien «Hemmeligheten».
«Hemmeligheten»
Christopher møter Journalisten på Pressens hus i Oslo denne fredagen. Det er kun gått et par dager siden de første episodene ble sluppet. Tilbakemeldingene har vært mange og gode, og en synlig lettet Christopher setter seg ned i sofaen med en kopp kaffe.
– Etter så mange år tenkte jeg bare: Nå er det på tide. Jeg hadde kjæreste, vi hadde kjøpt leilighet og skulle flytte inn rett ved søsteren min. Det var en perfekt anledning, sier han på avslepent bergensk.
– Den samme uken tok jeg kontakt med Kari Hesthamar i Svarttrost.
Da Christopher, som selv er journalist med erfaring fra blant annet TV 2, NRK, Mastiff og Avisa Oslo, bestemte seg for å fortelle familien om det, var han også klar for å åpne opp for alle.
– Podkast var da en fin mulighet for å forklare og ta opp flere ting, som mange kunne kanskje få nytte av, sier han og smiler.
Annonse
Bretter ut livet
Men det er ikke «bare bare» å brette ut livet sitt i media. Christopher kjenner godt til bransjen og var tydelig på at premissene for prosjektet måtte han selv ha kontroll på.
Prosessen kunne ikke forhastes.
– Det var også viktig for meg at journalisten som ble satt på prosjektet ikke nødvendigvis skulle forstå alt, det var viktigere at de respekterte meg og situasjonen, sier han.
Svarttrost ga i tillegg Christopher muligheten til å trekke seg fra prosjektet.
– Jeg har følt meg kjempetrygg. Det har vært viktig.
Han har vært åpen om det meste, fra kjærlighet og brudd til Pride-skytingen og det å stå fram som homofil overfor familien, og selv om podkastserien i hovedsak handler om hans historie om å komme ut, er det likevel tydelig når man hører seg gjennom serien, at det ikke bare er den historien han ønsker å fortelle.
– Det er en historie om å være fri, uavhengig av kjønn eller legning. En historie om å tørre å være seg selv. Det handler om barndomstraumer og det handler om å holde på hemmeligheter, sier Christopher.
Han fortsetter:
– I tillegg handler det om forventninger fra ulike kulturer og miljøer. Det er viktig at folk hører dette uavhengig av min historie. Jeg tror det kan gjøre at folk forstår mer av andre og deres kulturer.
Bør oppleves
– Vi har brukt masse tid sammen og har møttes veldig mange ganger, sier Christopher om journalist Ingerid Salvesen.
Det er hun som har vært flue på veggen hans gjennom de siste tre årene.
– Jeg har lært masse av Ingerid. Tålmodigheten, og de gode spørsmålene. At jeg fikk lov til å prate uten avbrytelser. Det er en veldig lyttende journalistikk, et helt annet type prosjekt enn den vanlige dagligdagse journalistikken jeg er vant med.
Selv tror Christopher opplevelsene av å ha laget denne podkasten vil gjøre ham til en bedre journalist.
– Helt ærlig så syns jeg alle journalister bør få oppleve journalistikken fra «den andre siden». Vi utsetter så mange andre for kritikk og tidspress, og jeg mener nå at det er viktig at vi alle bør få kjenne på det presset vi legger på alle andre, sier han.
Han legger til:
– Det er samtidig viktig at det finnes historier fra annerledeshetene og. Historier som fortelles på egne premisser. Det er en sjeldenhet i Norge, derfor er jeg glad for at Svarttrost ga meg muligheten.