Sjefredaktør i Loftotposten, Jan Eivind Fredly, sier prøving og feiling med KI er viktig for små lokalaviser.

Bruker KI til å lage sommer­intervjuer

– Kjempeviktig hvis vi ikke skal få et klasseskille mellom store og små aviser, sier sjefredaktør Jan Eivind Fredly.

Publisert

I Lofotpostens nye intervjuspalte Sommerpraten, bruker avisen kunstig intelligens (KI) til å generere artiklene. Ifølge sjefredaktør Jan Eivind Fredly fungerer arbeidsmetoden godt, leserne liker sakene og ikke minst er det viktig prøving for en liten lokalavis. 

Sender ut skjema

 Lofotpostens sommerintervjuspalte er laget ved at intervjuobjektene får tilsendt et skjema med spørsmål. Når redaksjonen så får svar tilbake, mates informasjonen inn i KI-tjenesten Amedia har gjort tilgjengelig for redaksjonen, forteller Fredly. 

– Vi har et prompt som vi utvikler underveis, og bestemmer om det bare skal være spørsmål og svar, eller om vi ønsker mer tekst. Så får vi et utkast på en artikkel med den aktuelle intervjupersonen, sier Fredly. 

Han understreker at de har et bevisst forhold til verktøyet, og at ingenting går ut til leseren før det er gjennomgått, kvalitetssikret og godkjent.

– Vi får et utkast som vi selv jobber ut til å bli endelig.

Automatiseringen letter også arbeidssituasjonen for de som er på jobb i sommermånedene, forteller han. 

– Viktig

Fredly sier at han som redaktør i en liten norsk lokalavis er svært opptatt av at også de lærer seg å bruke ny teknologi, slik som kunstig intelligens.

– Den jobben Amedia gjør ved å tilgjengeliggjøre verktøyet for oss, er kjempeviktig for over 100 lokalsamfunn. Hvis ikke det skjer, risikerer vi et klasseskille der kun de store avisene klarer bruke KI, sier han.

Enten det er bruk av KI til sommerintervjuer, stortingsmeldinger eller nasjonal transportplan, er det noe lokaljournalister er nødt til å lære seg, og å vende seg til, ifølge Fredly. 

– Å bruke dette nå er en del av læringsprosessen, og det er fint at vi får brukt nye arbeidsmetoder og kan prøve og feile. At vi som liten avis har fått det til, er kjempeviktig i det store bildet, avslutter han.

Powered by Labrador CMS