Budstikka 20070831 Brukt på nett (20091008)

Lønnsdiktat i Budstikka

Journalister provosert over lokalt oppgjør.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Det lokale lønnsoppgjøret i Budstikka ender på 6.630 kroner i snitt. Oppgjøret fordeles på to potter. Ifølge redaksjonsklubben får alle journalistene i snitt et flatt tillegg på 2.750 kroner. I tillegg er det satt av en redaktørpott som utgjør 3.880 kroner per journalist i snitt.

Inkludert det sentrale oppgjøret får Budstikka-journalistene i snitt 17.200 kroner mer, noe som tilsvarer en samlet lønnsøkning på 3,41 prosent.

Misfornøyd

Budstikkas redaksjonsklubb reagerer negativt på oppgjøret.

– Det er opp til ledelsen å gi det den vil. Men vi er misfornøyde og egentlig litt provosert, sier forhandlingsleder Jens Svenningsen om oppgjøret.

Klubbmedlemmene er særlig misfornøyd med den høye redaktørpotten. I en melding fra klubben skriver de at ledelsen i Budstikka er kjent med at medlemmene ønsker størst mulig flatt tillegg.

Klubben mener også at oppgjøret ikke tar tilstrekkelig hensyn til bedriftens betalingsevne, økonomiske resultat og fremtidsutsikter.

– Ikke diktat

Forhandlingsleder for arbeidsgiveren, samfunnsredaktør Tor Christian Bakken, bekrefter at oppgjøret i Budstikka nå er i mål.

– Vi er ferdige. Vi har forhandlet, men ble ikke enige. Etter min mening har de fått et raust oppgjør, sier Bakken, som ikke vil omtale det endelige oppgjøret som et «diktat».

– Jeg tar avstand fra å bruke ordet «lønnsdiktat» fordi vi har ført reelle forhandlinger. Diktat betyr at en part ensidig fastsetter et resultat.

Bakken begrunner redaktørpottens størrelse med de flate tilleggene i det sentrale oppgjøret. Oppgjøret gir, ifølge redaktøren, klubbmedlemmene en gjennomsnittlig reallønnsvekst på 2,8 prosent.

Bevegelse

Journalistavtalens § 11 gir bedriften rett til å «treffe de endelige beslutninger» dersom det ikke oppnås enighet i de lokale lønnsforhandlingene. Dersom det ikke oppnås enighet kan en av de lokale partene trekke inn sentrale parter. Forutsetningen for å involvere sentrale parter er at en av de lokale partene mener det ikke har vært ført reelle forhandlinger eller mener de ikke har blitt vist forhandlingsvilje.

NJ-klubben i Budstikka har vurdert å ta oppgjøret inn sentralt, men slått det fra seg igjen.

– Det har vært bevegelse her, sier Svenningsen.

Det siste kravet fra klubben lå på 6,2 prosent, noe Bakken karakteriserer som «skyhøyt over det som ble gitt i Budstikka selv i gullalderen».

Powered by Labrador CMS