– Nyhetene kommer fram

Generalene i Burma skal ha stengt av tilgangen til internett i landet, men nyhetene forsetter likevel å komme inn til eksilradioen i Oslo.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Ifølge Reuters har Burmas generaler kuttet all tilgang til internett i landet, for å hindre spredning av informasjon, bilder og videoer fra militærmyndighetenes forsøk på å stanse opprøret. Reportere fra The Democratic Voice of Burma i Oslo og andre frie nyhetsorganisasjoner utenfor benytter internett for å få nyhetsmeldinger og bilder ut av landet.

Også internett-kafeer skal være stengt, ifølge Reuters, som ikke har lykkes i å oppnå kontakt med den største nettdistributøren i Burma.

Bruker Facebook

Såkalte borgerreportere har vært svært aktive med å formidle nyheter om protestaksjonene mot over 40 års militærstyre og synkende levestandard. Mange har til og med benyttet nettsamfunnet Facebook og hemmelige meldinger i elektroniske gratulasjonskort.

Ifølge nyhetsredaktør Moe Aye i DVB representerer avstengningen av internett i Burma kun et midlertidig problem. DVB har fortsatt kontakt med sine om lag 100 medarbeidere i Burma og nabolandene Thailand og India. 40 av journalistene arbeider inne i Burma, både fast ansatte og stringere. Inntil i dag har de sendt tekst, bilder og videoinnslag til Oslo via nettet, der stoffet bearbeides av åtte redaksjonelle DVB-medarbeidere.

Kommer fram

– Militæret har stengt internettilgangen i Burma. Men foreløpig får vi likevel fram informasjon på alternative måter, blant annet via mobiltelefoner, sier Aye.

– Så dere har fortsatt kontakt med reporterne deres inne i Burma?

– Ja, det har vi. Mobilnettet er fortsatt oppe. Jeg tror heller ikke at myndighetene klarer å stenge av nettet kontinuerlig. Ulike nasjonale og internasjonale organisasjoner, for eksempel nyhetsbyråer og FN-organer, har sine egne, alternative nettleverandører. Både privatpersoner og religiøse grupper forsøker hele tiden å koble seg på nettet der det er tilgjengelig, slik at de kan formidle nyheter ut av landet.

Fortsetter rapporteringen

– Hvordan er situasjonen for DVBs egne reportere i dag?

– Så langt ser det ut til at alt er bra med dem. De er ute blant de protesterende og rapporterer om begivenhetene, sier Moe Aye.

En tjenestemann hos de burmesiske telemyndighetene sier til nyhetsbyrået AFP at internettforbindelsen ble brutt på grunn av skader på en undervannskabel.

Powered by Labrador CMS