Larry King intervjuer Donald Trump for Larry King Live på CNN i 1999.

TV-legenden Larry King er død

Den tidligere CNN-stjernen ble 87 år.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Den legendariske programlederen Larry King er død, 87 år gammel. I et halvt århundre intervjuet han tusener av mennesker, fra presidenter til filmstjerner.

Ingen dødsårsak er oppgitt av hans produksjonsselskap Ora Media, men King ble nylig skrevet ut fra sykehus etter at han nyttårsaften ble innlagt på en intensivavdeling med koronaviruset. Han døde på Cedars-Sinai-sykehuset i Los Angeles lørdag.

King var ved dårlig helse. Han ble operert for et massivt hjerteinfarkt i 1987 og hadde flere andre diagnoser, blant annet diabetes og lungekreft.

King ble for alvor kjent for programmet Larry King Live som gikk på CNN fra 1985 til 2010. I skjorteermene og med sine karakteristiske røde bukseseler intervjuet han seks kvelder i uka kjente og ukjente, til sammen rundt 30.000 intervjuer.

Sentralt for politikerne

I begynnelsen var showet hans basert i Washington, der det ble sentralt for USAs politikeres muligheter for å nå ut til folk.

Den gangen var CNN, som eneste kabel-TV, betraktet som et relativt nøytralt medium, og King plasserte seg midt mellom ytterpunktene, med dialog med begge sider.

Siden ble Larry King Live flyttet til Los Angeles, og da ble kjendiseriet i Hollywood ofte sentralt i programmet, blant annet da Paris Hilton fortalte om sitt fengselsopphold og Michael Jacksons familiemedlemmer fortalte om dødsfallet.

Nysgjerrig

King var kjent for sin nysgjerrighet, og han understreket at han ikke forberedte seg veldig mye foran hvert intervju.

Larry King intervjuet bokseren Mike Tyson i 1995.

– Jeg vil ikke late som jeg vet alt. Jeg spør ikke: Hva med Genève eller Cuba. Heller: Mr. President, hva er det du ikke liker med denne jobben, eller: Hva er den største feilen du har gjort. Det er det som er fascinerende, sa han i et intervju med AP i 1995.

– Jeg har ingen agenda. Jeg tror ikke jeg har svaret. Jeg har aldri lært noe av å snakke. Å lytte er det som er viktig, sa han til Miami Herald i 2017.

I et intervju med Medier24 i 2017 sa han at kvaliteten på journalistikken ikke er blitt bedre med tiden, og at han foretrekker snakke lenge med gjestene framfor kortformatene.

– Jeg elsker de lange formatene, der man kan snakke ut. Jeg intervjuet en gang en mann i tre timer. Du vil ikke ønske å sitte ved av meg på et fly, sa han til Medier24.

Alle USAs presidenter

Blant dem han har hatt i studio, er alle USAs presidenter siden 1974 og framtredende utenlandske ledere som Yasser Arafat og Israels statsminister Yitzhak Rabin, Storbritiannias statsminister Tony Blair, sovjetlederen Mikhail Gorbatsjov og Russlands president Vladimir Putin.

Også kjendiser og kulturpersonligheter som Frank Sinatra, Marlon Brando og Barbra Streisand har han intervjuet.

Brando var notorisk motvillig til å la seg intervjue, men i løpet av de 90 minuttene de snakket sammen, ble de så gode venner at de avsluttet med å synge en sang sammen og kysse hverandre.

Reaksjonene strømmet inn etter at dødsfallet ble kunngjort, blant annet fra Putin, som tok seg tid midt under demonstrasjoner mot ham i Moska, til å hylle King for hans upåklagelige journalistiske autoritet og profesjonelle tilnærming.

Fra fattige kår

King ble født Lawrence Harvey Ziegler i en fattig russisk-jødisk familie i Brooklyn i 1933. Han sier han alltid bare ville bli radiojournalist, og 23 år gammel reiste han til Florida for å finne jobb.

Han ble DJ for en radiokanal i Miami i 1957 og endret navnet sitt til King da produsenten mente at hans egentlige navn var for «etnisk».

Han fortsatte å jobbe for radio i Miami-området til han i 1978 flyttet til Washington der han hadde et radioprogram til han ble hanket inn av nystartede CNN i 1985.

7 millioner i lønn

Da han var på høyden hadde han rundt en million tilskuere hver kveld. Dermed var han kabel-TVs store stjerne, med en framforhandlet årslønn på 7 millioner dollar.

Mot slutten av CNN-tida fant mange at hans lette stil, full av respekt for intervjuobjektene, var for myk i en tid da pågående intervjuer ble mer etterspurt.

Etter 2010 fortsatte han å gjøre intervjuer på sin egen nettside, og så hadde han fra 2013 et nytt show, Larry King Now, på Russia Today, et statsfinansiert russisk TV-nettverk.

King hadde også et fargerikt privatliv. Han var gift åtte ganger, to ganger med den ene av de sju konene.

Powered by Labrador CMS