Cuba femdobler minstelønna og skal i løpet av de kommende seks månedene fase ut den konvertible pesoen og gå over til én valuta.

Løvetemmere, lærere, journalister og turnusleger skal heretter tjene det samme på Cuba

Har femdoblet minstelønna.

Publisert

Denne artikkelen er over tre år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Løvetemmere, lærere, journalister og turnusleger skal heretter tjene det samme på Cuba, der myndighetene ved årsskiftet femdoblet minstelønna.

Minstelønna på Cuba blir heretter på drøyt 750 kroner måneden, mens det høyeste lønnstrinnet – lønnstrinn 32 – blir på drøyt 3.400 kroner måneden.

Lønna til president Miguel Díaz-Canel og kommunistpartiets leder Raul Castro er ikke kjent, men guvernørene i de 16 provinsene troner høyt på lønnstoppen med drøyt 3.200 kroner i måneden, nesten dobbelt så mye som det en dataingeniør får.

Dyretemmere og leger

Cubanske turnusleger får drøyt 1.800 kroner i måneden, det samme som lærere og dyretemmere på sirkus, ifølge en kunngjøring fra landets arbeidsdepartement.

Sportsutøvere som har vunnet gull i OL får drøyt 2.000 kroner i måneden, også det godt over gjennomsnittslønna som ifølge den cubanske økonomen Pedro Monreal vil ligge på rundt 1.370 kroner.

Reformpakke

De nye lønnssatsene er ledd i en større økonomisk reformpakke på Cuba, som i løpet av de kommende seks månedene skal fase ut den konvertible pesoen og gå over til én valuta.

Den konvertible pesoen ble innført i 1994, er knyttet til dollar og er i dag 24 ganger mer verdt enn Cubas ordinære pesos. Den kan også veksles inn i utenlandsk valuta.

Turistene uteblir

Myndighetene håper reformene vil åpne opp økonomien og lokke utenlandske investorer.

Den cubanske økonomien sliter tungt, både som følge av svikt i turismen på grunn av koronapandemien og de strenge sanksjonene USA har innført under president Donald Trump.

Powered by Labrador CMS