Vil pressen på Cuba bli fri og uavhengig med president Miguel Díaz-Canel? Journalister mener at landet beveger seg i riktig retning. Foto: Reuters / NTB scanpix

Cubansk pressepolitikk blir mer liberal

Det er budskapet fra flere journalister.

Publisert

Denne artikkelen er over seks år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Etter at Cuba fikk ny president tidligere i år, ser det ut til at pressepolitikken til kommuniststaten blir mer liberal, sier flere journalister på øya.

Cubas presse har lenge vært under streng sensur, og har i praksis fungert som et talerør for myndighetene.

Cubanske myndigheter har ennå ikke sagt noe offentlig om en ny mediepolitikk. Men mye tyder på at president Miguel Díaz-Canel løsner på den strenge pressesensuren, som det tidligere Castro-regimet på den karibiske øya innførte.

Uavhengig presse på Cuba befinner seg nå i en gråsone, hvor de verken er lovlige, eller ulovlige, men de blir tolerert så lenge de ikke skriver om kontroversielle temaer.

«Ny kommunikasjonspolitikk »

Cubanske journalister forteller at politbyrået i kommunistpartiet, ett av landets mektigste organer, nylig godkjente en politikk som skal bidra til at statkontrollerte medier fungerer på samme måte som i andre land.

– Cuba har forandret seg i form av flere muligheter og økt tilgang til informasjon, sier David Vasquez, redaktør Cachivache, et moderne nettmagasin i Cuba.

- Befolkningen har kanskje ikke så mye tilgang til informasjon som de ønsker, men det finnes en nyhetsstrøm og et nyhetskonsum i befolkningen. Cuba er ikke lenger en mørk hule uten lys, forklarer han videre.

– Denne politikken kommer etter sterke klager fra statlig media og samfunnet generelt, som ønsker økt tilgang til informasjon. Myndighetene og partiet ser at åpenhet blir mer nødvendig, nå som internettilgangen i landet har økt, sier Jose Raul Gallego, skribent for det uavhengige nettstedet El Toque.

Laveste internettbruk

Selv om tilgangen til internett har økt markant, er internettbruken på Cuba ett av de laveste i verden.

Det er nå over 2.500 plasser med internett-tilgang på øya, selv om det koster nesten en gjennomsnittlig dagslønn for å være på internett i én time, strømmer ungdommen til parkene hvor det er mulig å koble seg på nett.

Ungdommen benytter seg av sosiale medier, slik som Facebook, for å lese nyhetsmedier som er blokkert av staten.

– Informasjonsmonopolet på Cuba blir utfordret, sier Elaine Diaz, grunnleggeren av det uavhengige nyhetsstedet Periodismo de Barrio.

Powered by Labrador CMS