Også i år får du avis på boks 2. juledag. Illustrasjon: Espen Moe

Avisene er i boks

Det er riktignok to dager igjen, men avisene er klare.

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Hermetiske aviser. Vi kjenner dem igjen. Denne julen intet unntak. Selv om filmsatsparagrafen ble myket opp tidligere i år, endrer ikke det på avisenes ferskhetsgrad når vi etter to dagers gilde trolig synes det er greit at det er ett år igjen til neste juleribbe, eller pinnekjøtt.

Les også: Slik lager du gode hermetikknyheter

Gjerne flere dager

Men sjefredaktør Torry Pedersen i VG skulle hatt det annerledes. Han skulle gjerne sett at avisen kunne vært fersk også denne dagen, men det er nok ikke så lett å få til, forklarer han.

– Det er vel ikke mindre behov for avis med ferske nyheter denne dagen enn andre dager. Vi selger mer enn 200.000 eksemplarer sju dager i uken med noen få unntak, så det viser at folk setter pris på papir.

Les også: Forsvarer hermetikkavisen

Hermetikk i år

Dagbladet har valgt å lage en såkalt hermetikkavis for 2. juledag i år. Sjefredaktør John Arne Markussen forklarer at dette var et løp som ble lagt opp før han tiltrådte, og at har valgt ikke å endre på det.

Selv med endringene i filmsatsparagrafen åpner for flere avisdager, har Dagbladet holdt mer tilbake enn konkurrenten VG. Det forklarer Markussen vil bli gjenstand for vurderinger over nyåret.

– Det kan komme endringer i dagens ordning, sier Markussen.

Marked for avis

Sjefredaktøren forteller at det er flere faktorer som spiller inn, og at selv om man skal kjempe for å gi ut flest mulig ferske aviser, så er det også et spørsmål om kostnader og ikke minst om medieplattformer.

– Vi må vurdere om det er marked for fersk avis disse dagene, og så kan man ikke lenger se på papir isolert, man er nødt til å se på helheten med de digitale plattformene inkludert. Og der vil vi være til stede.

Redaksjonen for 2. juledag-avisen ble avsluttet 22. desember.

Powered by Labrador CMS