Kommentar:

Nå er det nok Dagbladet - unge må ikke lese dere

Dere kan ikke servere leserne deres et machete-drap med video!


Dere vil sikkert si at dere tydelig advarer mot sterke bilder, men tror dere en 10-åring tenker seg om to ganger og lar være å trykke på videoen når dere skriver NB: STERKE BILDER?

Skjermdump fra Dagbladet.
Skjermdump fra Dagbladet.

Vi vil anta at Dagbladet er på jakt etter unge lesere, men disse må nå beskyttes mot sånne som dere. Jeg er voksen og lar være å trykke på en video der det varsles om drap foran åpent kamera. Dere sier nå sikkert at jeg kan bare klappe igjen med kritikken når jeg ikke har sett videoen engang, men det står ikke noe om at man ser eller ikke ser drapet inngående og detaljert. Det eneste man ser er tittel, advarsel og en fyr som drar en gutt jeg antar skal drepes etter hodet. Det er så kvalmende, og jeg håper dere kan ta et steg til siden og tenke over hva dere faktisk smører ut på nettet.

På samme nettside i dag er det en sak om forfatter Carsten Jensen som er utsatt for blind vold. Dagbladet tar opp et viktig tema ett sted, men like under serveres et drap på video! For hvem som helst!

Undertegnede har selv barn på 11 og 13 år, og på 12 år, og håper seriøst de ikke går inn på Dagbladet. Barn skal ikke få kastet drap rett i ansiktet på en av Norges største nettaviser. Vi vet at barn liker ekstra godt å se video.

Undertegnede har tidligere jobbet i VG, Nettavisen, Se og Hør, blant annet, og vi kjenner godt til trykket når man skal levere på nett og kanskje at stress kan bidra til lavere terskel for hva som er en god sak eller ikke. Vi har også tidligere kritisert Torry Pedersen og VG for tilsvarende artikler, så dette er ikke på noen som helst måte en kritikk rettet mot Dagbladet fordi det er Dagbladet. Kritikken rettes fordi dette er så drøy kost å servere de minste og mest sårbare i samfunnet, at vi ikke kan la være å kommentere denne saken.

Med vennlig hilsen
Klaus Eriksen og
Thomas N. Witsø-Bjølmer

redaktør og forlagsredaktør i Bjørgu AS

SVAR FRA DAGBLADET:

Klaus Eriksen og Thomas N. Witsø-Bjølmer reiser en problemstilling som både Dagbladet og andre medier diskuterer hyppig. Overordnet vil jeg si at en nyhetsside ikke er beregnet for barn. Nyhetsoppdraget er å rapportere virkeligheten, også den mørkeste delen av den. Vi mener det er viktig å dokumentere virkeligheten, dette er bakgrunnen for at vi av og til mener det er nødvendig å vise bilder av skadde og drepte barn i krigsområder, terrorødeleggelse og brutalitet. Men vi har grundige diskusjoner om hvilke virkemidler vi bruker til enhver tid, og ikke minst diskuterer vi nødvendigheten av å merke de sterkeste bildene.

Det sjokkerende og brutale drapet på 15 år gamle Lesandro Guzman-Feliz har fått stor oppmerksomhet i medier verden over. Hendelsen har utløst et ras av reaksjoner – og saken er blitt et symbol på den brutale gjengvolden som også rammer tilfeldige i New York. Vi mener denne brutale hendelsen har offentlighetens interesse. Men jeg har full forståelse for ulike reaksjoner, som vi er bevisst i en redaksjonell diskusjon.

Alexandra Beverfjord
Ansvarlig redaktør/adm.dir.
Dagbladet