Det blir utvekslet glade minner på Nyhedsavisen gravøl. Foto: Martin Sylvest Andersen

– Som å begynne på ungdomsskolen igjen

Glade jobbminner på Nyhedsavisens gravøl i kveld.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ti år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Rasende polske avisbud gikk i dag til angrep på administrerende direktør i nå nedlagte Nyhedsavisen, etter at de ikke har fått utbetalt lønn for august. Også de godt og vel 50 journalistene som var ansatt i den danske gratisavisen står uten månedslønn. Men tillitsvalgt for journalistene, Morten Olsen, sier det ikke hersker noen bitterhet av den grunn.

– Vi har jo fri i morgen, så i kveld blir det fest, sier Olsen. Han er ikke bitter på ledelsen.

«Fucking min skyld»

– Vi kan jo ikke være sinna på en fyr som har stått ansikt til ansikt med oss og sagt unnskyld og dessuten svidd av mange millioner på prosjektet vi har levd av, sier Olsen til Journalisten.

På et møte med journalistene i dag morges sa Nyhedsavisens majoritetseier Morten Lund at «Det er fucking min skyld det hele. Det kan godt være, jeg har været lidt vel optimistisk.”

Den unnskyldningen blir dømt nord og ned som altfor tynn av mange danske kommentatorer. Anders Drejer, professor i ledelse ved Handelshøjskolen i Århus, sier til Borsen.dk at Lund har opptrådt høyst uprofesjonelt og vil slite med tynn troverdighet etter affæren.

Gravøl

Kommentator Joachim Sperling i Berlingske kaller eventyret som brast avisidioti, og skriver at lederne bak prosjektet bør skamme seg. På Nyhedsavisen skal stemningen være mer vemodig og trist enn opprørsk, skriver Journalisten.dk.

– Dette er selvfølgelig veldig ergerlig. Vi må bare innse at vi har tapt den såkalte aviskrigen. Men det er styrke i det enorme samholdet blant Nyhedsavisens ansatte, også med ledelsen og de som jobbet med salg. Vi har jobbet sammen, festet sammen, stått på for produktet, og i kveld blir det fest, sier Olsen.

Gravøl?

– Ja det kan du godt si: et hyggelig gravøl med staben, vi har jo fri i morgen.

Ungdomskultur

Olsen mener gratisavisens ansatte har hatt et unikt samhold ettersom de stort sett var unge, ganske uerfarne journalister som ble kastet sammen uten noe på forhånd fastlagt hierarki.

Sara Schlüter, som begynte i Nyhedsavisen en måned før den kom på gata første gangen 6. oktober 2006, trekker også fram det unike samholdet i organisasjonen mange spådde ville falle sammen før den en gang var kommet opp og gå.

– Det virket som om de bare ansatte unge reportere de kunne forme. Medianalderen var på 29 år. Det var ingen satte holdninger til hvordan ting skulle gjøres. Når du putter 80 mennesker, som alle er rundt 30 år, sammen på denne måten, blir det litt som å være tilbake på ungdomsskolen, sier Schlüter, som sitter og skriver på en nekrolog om Nyhedsavisen for sin nåværende arbeidsgiver Berlingske når Journalisten ringer henne.

Trist

– Det er veldig trist, men det er veldig sterkt samhold blant journalistene, de er nesten som en familie. Ingen visste egentlig på noe tidspunkt hva som kom til å skje. Det var et veldig fascinerende miljø å være en del av, jeg elsket det. Samtidig var det et galehus til tider, med redaktør Simon Andersen som løp rundt og skrek kommandoer, sier Schlüter, og legger til at de hun snakket med av tidligere kolleger var veldig sjokkert da beskjeden kom i går kveld.

Både Olsen og Schlüter mener det bør være uproblematisk for Nyhedsavisens journalister å finne nye jobber.

– Det var mange flinke folk som jobbet der, og prosjektet viste jo at du kan lage god journalistikk selv i en gratisavis. Gratis behøver ikke være ensbetydende med dårlig, men det kostet jo mye penger, sier Schlüter.

Nyhedsavisens prosjekt var fra begynnelsen å være en «kvalitetsgratisavis» som skulle ta opp kampen mot betalingsavisene heller enn andre gratisaviser. De siste lesertallene fra danske Gallup viser at avisen var Danmarks mest leste avis med 543.000 lesere i gjennomsnitt i første halvår av 2008.

Powered by Labrador CMS