(F.v.) Hans K. Mjelva, Maria Carling og Marita E. Valvik er de ansattes representanter i Schibsted-styret som har vedtatt kraftige innsparinger.
Foto: Schibsted
Nedbemanning i Schibsted:
De representerer de ansatte i Schibsted-styret: – Det er jo stor uro
Også ansattrepresentantene må ta ansvar for helheten i økonomien, forteller de selv om Schibsted-kuttene som rammer hele organisasjonen.
– Det er virkelig ingen morsom oppgave for en som skal representere flere tusen ansatte. Det er skikkelig tøft.
Det sier Maria Carling til Journalisten.
I tillegg til å være ansatt i Svenska Dagbladet er hun, sammen med Bergens Tidendes Hans K. Mjelva og Aftenpostens Marita E. Valvik, ansattrepresentant i Schibsted-styret.
En vrien posisjon når en gigantinnsparing på 350 årsverk kommer på bordet, bekrefter alle tre overfor Journalisten.
Det er lite de har lov til å si om det konkrete styrearbeidet rundt avgjørelsen. Men alle tre forteller at oppgaven kan være tøff, og at de må ta inn over seg helhetsbildet for selskapet de styrer.
I mindretall
– Dette er ikke noe hyggelig, men vi har ikke noe særlig valg. Vi må bare prøve å gjøre det beste ut av det, sier Mjelva.
Han ser det som ansattrepresentantenes oppgave å bidra til at innsparingene går så bra som mulig for de ansatte.
– Som styremedlemmer har vi rett nok et ansvar etter aksjeloven om å gjøre det som tjener bedriften best som helhet, men det er stort handlingsrom til å definere hva som er best for bedriften. Likevel er vi ansattrepresentanter i mindretall i styret. Det begrenser hva det er mulig å få gjennom.
– Vondt
– Det er først og fremst fryktelig vondt at man skal komme i en sånn situasjon. Det er veldig mange mennesker det angår. Det store håpet er at dette er mulig å gjennomføre med frivillige løsninger, sier Marita Valvik.
– Hvordan er det å være styremedlem valgt av de ansatte når slike saker kommer på bordet?
– På lik linje med de andre styremedlemmene har vi ansvar for at bedriften skal leve lenge. Med et veldrevet selskap sikrer vi fremtiden til flest mulig ansatte fremover, det er håpet. Akkurat nå står vi overfor noen store utfordringer og det er vondt når det går ut over de ansatte på denne måten.
Valvik ønsker å understreke at de gjør alt de kan i styrerommet for å gjøre dagens situasjon så bra som mulig for alle ansatte.
– Frustrasjonen er forståelig
Som de andre ansattrepresentantene i styret, understreker Carling at de også må sette seg inn i og forstå helheten i økonomien.
– Frustrasjonen er veldig forståelig; vi har blitt overtatt av en steinrik stiftelse, så hvorfor må vi spare så mye, hvor er logikken? Jo, logikken ligger i at vi tjener for lite penger i forhold til hva det koster å drive avis i dag, sier hun til Journalisten.
– Heldigvis har vi en eier som ikke krever store fortjenester. Men situasjonen er at det nå trengs innsparing for å kunne drive med fortjeneste i det hele tatt.
Carling forteller at hun er til stede i SvD-redaksjonen hver dag, og at kuttene merkes på arbeidsmiljøet.
– Det er jo stor uro. Det er tungt, det er det virkelig.
Hun vil samtidig si at hun opplever stor forståelse fra de andre ansatte for sin rolle, og god kommunikasjon med redaksjonsklubben.
Til opplysning: Marita Valvik er, som et verv i Norsk Journalistlag, medlem av styret for Journalisten.