Politiet fjernet aksjonister, og pågrep en dokumentarfilmskaper, på Sjursøya oljeterminal i Oslo i forrige uke. Bildet er ikke fra samme dag pågripelsen skjedde.

Sterke reaksjoner etter at dokumentar-filmskaper ble pågrepet ved klimaaksjon

– Åpenbart inngrep i ytringsfriheten, sier Anine Kierulf til Klassekampen.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over to år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Dokumentarfilmskaper Thomas Østbye ble i forrige uke pågrepet av politiet da han filmet klimaaktivister fra Extinction Rebellion som sperret trafikk på oljeterminalen på Sjursøya i Oslo.

Nettavisa Naturpress omtalte saken først, filmpublikasjonen Rushprint fulgte tidlig opp, og Klassekampen har intervju med Østbye ute tirsdag.

Østbye ble pågrepet etter at han hadde fått pålegg av politiet om å forlate området innen ti minutter. Da skal han på nytt ha fortalt politiet hvorfor han var til stede, men ble pågrepet da han ikke forlot Sjursøya.

– Jeg ser ingen god grunn til at jeg skulle fjernes fra området. Jeg ser derimot flere grunner til at jeg burde fått lov til å være der, sier han til Klassekampen, og får støtte fra ytringsfrihetsekspert Anine Kierulf.

– Dette er et åpenbart inngrep i ytringsfriheten. Det er ikke gitt at det politiet gjør er ulovlig, men det må uansett være godt begrunnet, sier Kierulf til Klassekampen, og minner om at pressen rettslig sett skal ha særbehandling i denne type situasjoner.

Stabssjef Harald Nilssen i Oslo politidistrikt har svart avisa på generelt grunnlag, om at politiet legger føringer ved demonstrasjoner som må følges. Det er en forutsetning for at arrangementene skal kunne avvikles. Hvis disse føringene ikke følges, vil politiet kunne gripe inn, skriver han til Klassekampen.

Tirsdag har Norsk PEN publisert en uttalelse der ytringsfrihetsorganisasjonen reagerer på arrestasjonen og kaller den urovekkende for dokumentaristers arbeidsvilkår og rettsvern, og «svært unorsk»:

– Den etterlater et inntrykk av at det mangler en forståelse hos Politiet for den friheten filmskapere nødvendigvis må ha for å kunne dokumentere det som skjer. Norsk PEN krever en forklaring fra politiet på hvorfor Østbye ble arrestert, står det i uttalelsen.

Powered by Labrador CMS