Geir Søndeland hadde siste dag som journalist i Schibsted-eide Stavanger Aftenblad søndag, og første dag som ansvarlig redaktør i i Amedia-satsingen RA Stavanger mandag 12. august.

RA Stavanger

Den ferske RA Stavanger-redaktøren lover en «stor nyhet» denne uka

Nå skal Geir Søndeland lede en nyopprettet «task force» av Amedia-journalister som skal hjelpe ham med oppstarten. 

Publisert Sist oppdatert

Rett før de fleste av oss gikk ut i sommerferie slapp Amedia nyheten om at de skal etablere en ny lokalavis i Stavanger. Da hadde det gått et halvt år siden Mentor Medier meldte om at Rogalands Avis (RA) ble lagt ned etter 125 år.

– Stavanger trenger sin egen byavis. Det skal vi sørge for at byens befolkning nå får. Derfor er vi stolte over å kunne fortelle at det vil skje i høst, sa konserndirektør Ingrid Skogrand i Amedia i en pressemelding i juni. 

«Task force» på plass

Sommeren er over og høsten kan såvidt føles på den friske morgenlufta når den rykende ferske redaktøren i RA Stavanger, Geir Søndeland, møter Journalisten utenfor Amedias nye hovedkontor i Oslo.

Etter halvannen dag i jobben har han nå litt mer oversikt over prosessen videre enn han hadde på søndag da han hadde sin siste arbeidsdag hos konkurrenten, Stavanger Aftenblad.

– Jeg suger til meg all mulig kunnskap og har fått sett litt mer i detalj alle forberedelsene Amedia har gjort så langt i dette prosjektet, forteller han. 

Han legger til: 

– Jeg er veldig imponert over hvor grundig de har jobba i lang tid, i mange måneder, med dette. De har jo snust på Stavanger over tid.

Kjøpte facebookside

Søndeland har bodd i Oslo de ti siste årene, der han har jobbet som journalist for nettopp Aftenbladet. Nå har han noen intense introduksjonsdager i Amedia-systemet i Oslo før han og flyttelasset reiser vestover onsdag kveld.

Selv om Søndeland starter i jobben med relativt blanke ark, har Amedia brukt sommeren på å klargjøre og gjøre overgangen for den nyslåtte redaktøren så myk som mulig. 

– Nå får jeg servert et drømmelag som Amedia har samla sammen til meg, sier Geir Søndeland om sin nye «task force».

De har holdt liv i Facebook-siden til RA Stavanger, det vil si, det er faktisk den gamle siden til gamle Rogalands Avis, forteller Søndeland, for Amedia kjøpte både navnerettighetene og  og facebooksiden med 30.000 følgere.  

I tillegg har de fiksa nye redaksjonslokaler som ligger rett ved Domkirken i Stavanger sentrum, nærmeste nabo til lokalene der NOKAS-ranerne slo til i 2004. Den gang hadde RA lokaler like ved, forteller han. 

Og de har etablert en «task force», en gruppe journalister som skal jobbe i lokalene sammen med Søndeland i en overgangsfase fram til lansering i høst.

Drømmelag

Gruppa er lånt ut fra Amedia-systemet og skal i utgangspunktet jobbe for Søndeland og RA Stavanger i noen måneder. De skal hjelpe ham i gang med produksjonen, og dermed gi redaktøren enda bedre tid til å stable på plass det som skal bli den nye RA Stavanger-redaksjonen. 

– Jeg gleder meg veldig til å treffe gjengen samlet for første gang i oljebyen torsdag, sier han.

 Han forteller om to parallelle løp han skal jobbe med fremover. 

– Det ene er at vi har opprettet denne gruppa. Det er kremen, virkelig «the best of the best». Jeg har jo snakka om at jeg vil ha et drømmelag og nå får jeg servert et drømmelag som Amedia har samla sammen til meg i en slags morgengave eller velkomstgave, sier han og ler. 

Det andre løpet er rekruttering, forteller Søndeland. Det skal han i gang med så fort han har landet i Stavanger. Han ser for seg en redaksjon på ti.

– Jeg skal gå i gang med å intervjue og ansette og finsikte og vurdere og tenke.  De to første stillingsannonsene gikk ut før fellesferien og har frist førstkommende søndag. 

Horn, Piffi og skinke

Selv om de allerede er i gang med arbeidet, starter de ikke opp med publiseringen før senere i høst. Målet er å bli den nye lokalavisa i Stavanger, forteller Søndeland. 

– Stavanger Aftenblad er jo en regionavis. De har utenriksstoff og er ganske bredt anlagt. Vi skal inn i bydelene og smugene, vi skal få med oss hva som skjer på hjørnet, hva som skjer på rådhuset, hva som skjer i næringsforeningen, hva som skjer ute på SR Bank Arena og i Jåttåvågen. 

 – Vi skal være både tunge og lette, og dekke både Michelin og «halvt horn med ost skinka piffi varmt».

–  Hæ? Stavanger, horn og piffi og skinke? Hva mener du med det? 

– Drømmen om den nesten uoppnåelig smakfulle, kjappe og enkle lunsjretten som så mange siddiser har trykket til sitt bryst. Det er det folkelige. Det er nettopp det vi skal være, folkets avis, vi skal være friske, og vi skal være kjappe, og vi skal ha litt glimt i øyet.

Loff med Piffikrydder og skinke er drømmen om den nesten uoppnåelig smakfulle, kjappe og enkle lunsjretten som så mange siddiser har trykket til sitt bryst, forteller Geir Søndeland.

Amedia er allerede i gang med å forberede leserne i Stavanger på at de snart får en ny lokalavis. På RA Stavangers facebookside står det nemlig følgende: 

«Klare? Fredag 16. august slipper vi en stor nyhet. Følg med. Følg oss eller tips en venn. Vi gleder oss»

– Hva er det som skjer 16. august? 

– Det må jeg nesten komme tilbake til, avslutter Søndeland.

Powered by Labrador CMS