Nyhetsredaktør i Intrafish, Bjarte Trettenes, reagerer på at Finansdepartementet ikke svarer på spørsmål om utkastet til grunnrenteskatt.

Departementet endret dokument etter henvendelse fra journalist: – Vi har ennå ikke fått svar på hvorfor

– Veldig rart og kritikkverdig at de overhodet ikke svarer, sier Intrafish-redaktør.

Publisert Sist oppdatert

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon.

Nylig oppdaget Intrafish at det i postjournalene lå et utkast til lakseskatt klart. Dokumentet var unntatt offentlighet, men da Intrafish henvendte seg til Finansdepartementet ble plutselig ordene «grunnrenteskatt» og «havbruk» fjernet fra dokumentet.

Det melder avisen selv i saken med tittelen: «Utkast til lakseskatten klart, men det vil ikke Finansdepartementet at noen skal vite».

Fjernet to ord

Da dokumentet ble lagt ut i postjournalene het det «Utkast til preposisjon om grunnrenteskatt på havbruk – Departementsforeleggelse.» (se skjermdump). At to ord så ble fjernet stiller nyhetsredaktør i Intrafish, Bjarte Trettenes, seg svært undrende til.

– Dette er en av de mest omtalte sakene i fjor høst, og en gigantisk næring venter i spenning på hvordan loven kommer til å se ut. Det er absolutt av allmenn interesse, sier han

Grunnrenteskatt på havbruk, ble fjernet fra dokumentet i postjournalene.

Trettenes har inntrykk av at teksten i dokumentet ble endret som en direkte følge av at Intrafish tok kontakt med departementet.

– Den henvendelsen vi gjorde skjedde tidlig på dagen, men vi fikk ikke noe svar. På morgenen dagen etter var den endret. Vi kan ikke være sikre på noe, fordi departementet svarer ikke, men vi har et klart inntrykk av at det skjedde på grunn av henvendelsen, sier han.

– Kritikkverdig

– Hva betyr det dersom departementet har endret teksten fordi de ikke ønsker innsyn?

– Det er påfallende. Plutselig ville de ha oppmerksomhet om at dette var utkast. Det er rart departementet bruker lang tid, men at de overhodet ikke svarer er kritikkverdig. Det går an å gi en forklaring, sier Trettenes.

Assisterende generalsekretær i Norsk Redaktørforening, Solveig Husøy, sier til Intrafish at det er ganske uvanlig at noen endrer tittel på et dokument etter at det er publisert. Det er likevel ikke uvanlig at man kan være kreativ med titler for å unngå oppmerksomhet, sier hun.

– Men dette er noe vi knapt har hørt om før. Det er svært sjeldent man hører om den type endringer, sier Husøy ifølge Intrafish.

Finansdepartementet har så langt ikke svart på henvendelser fra Intrafish

Powered by Labrador CMS